Izvor: JužneVesti.com, 17.Maj.2021, 11:29

Politikolog Mrdalj: Srbija kost u grlu EU, koji ova niti može da proguta, niti da ispljune

Zbog nerešenog kosovskog pitanja Srbija postaje "Bliski jugoistok Evrope", smatra politikolog Mladen Mrdalj koji je u intervjuu Fonetu dodao da Evropska Unija svojom politikom nije uspela da dovede do strukturnih promena u regionu, što je dalo vremena drugim igračima - Rusiji i Kini, koji su "pristigli na naše obale" i umešali su se i igru.

On je u intervjuu Danici Vučenić rekao da politika "više >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << šargarepe nego štapa" koju EU sprovodi nad Srbijom je sama dovela do toga da Srbija nije ni na istoku ni na zapadu.

Evropa je oslabljena unutrašnjim problemima, kao i Amerika pod Trampom. Politički EU nema snage, bez Američkog vođstva ne mogu mnogo toga, a oni to i ne žele. Evropska Unija ima problem sa bilo kojim sukobom na svojoj teritoriji, a na Balkanu su to hronični sukobi. Oni ne mogu to vojno da reše, nemaju snage za to, ni 1999. godine nisu mogli sami. Ne mogu silom da reše kosovski problem, koji je zaključan na diplomatskom nivou - smatra Mrdalj.

Kako taj problem i dalje stoji nerešen i on, kako politikolog kaže, ne može da se reši, to otvara mogućnost za druge aktere da dođu, pa je Evropska Unija došla u situaciju da na svojoj teritoriji moraju da pregovaraju sa Rusima, Kinezima ili Amerikancima o tome šta se dešava u Evropi.

To je rana koja je zagnojena i ne leči se nikakom, zato je to meki trbuh. Metodima Evrope, demokratizacijom, izgradnjom društva, nisu rešili region i ne vidi se da će uspeti - kaže politikolog.

Dodaje da vlast u zemlji definitivno želi da priča da želi u EU, ali efektivno je baš briga jer ne trpi sankcije za to. Mrdalj region naziva Bliski jugoistok Evrope: foto: printskrin

Gde su sankcije za tu nedemokratsku praksu u Srbiji? EU govori da stanje demokratije nije dobro, ali ne želi da uvede sankicje da ne bi gurnula Srbiju ka Rusiji ili Kini. Koliko Evropu košta što nije završen evropski projekat na Balkanu, i finansijski i diplomatski. Srbija je rupa jer Evropa ne može da pogleda na mapu i da kaže to je naše. Neprivlačenje regiona ka EU deluje loše na njihov imidž, to ih više košta nego materijalno - objašnjava Mrdalj.

Smatra da bi rešenje kosovskog pitanja značilo isključenje trećih igrača (Kine i Rusje), a da je Srbija trenutno "riblja kost u grlu Evrope - ne mogu da nas sažvaću, ne mogu da nas ispljunu. Ispušteni i neprihvaćeni".

Politikolog objašnjava da su unutrašnje prilike u Srbiji kompleksne i politički i vrednosno, te da EU sarađuje samo sa Vučićem, između ostalog i zato što većina opozicionih partija kaže kako neće dati Kosovo i podržati eventualni sporazum koji smatraju izdajom.

Kako očekivati onda pomoć od EU koju traži opozicija? Evropska Unija nema sa kim da radi ovde. Hronična kriza na Balkanu će se nastaviti i narednih decenija. Vučić je jedini igrač u Srbiji sa kojim svi hoće da rade. On je jedini prodavac sira na pijaci i može da se cenjka i diže cenu koliko želi. Kinezi dolaze i nude, Rusi dolaze i nude, Evropljani dolaze i nude i on je monopolista. Ako mu se ne sviđa kineska investicija, uzme evropsku, promešaće karte. Na dugi rok, pre ili kasnije, Amerika neće biti smušena, dobićemo po prstima - ilustrovao je Mrdalj.

O stanju demokratije u Srbiji, saradnjom Vučića sa Emiratima i Kinom, možete pogledati u emisiji Danice Vučenić, u videu na vrhu teksta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.