Zlatni ključ japanskoj pesnikinji Kazuko Širaiši

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni ključ japanskoj pesnikinji Kazuko Širaiši

Nagradu „Zlatni ključ Smedereva” predstojećeg međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen” dobiće japanska pesnikinja Kazuko Širaiši, saopštio je Odbor za dodelu.

U obrazloženju se ističe da je Širaišijeva (79) „jedna od najpoznatijih i najuglednijih pesnika Japana, veoma poznata i van granica svoje zemlje”.

Kako se ističe, „objavila je veliki broj značajnih pesničkih knjiga, poezija joj je prevođena na više od 20 jezika, gostovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je na najprestižnijim svetskim pesničkim festivalima i dobitnica je niza najznačajnijih književnih nagrada”.

Širaišijeva je rođena je u Vankuveru, u Kanadi, gde je provela najranije detinjstvo. Uoči rata 1938. godine, porodica se preselila u Japan.

Jedna je od najpoznatijih i najuglednijih pesnika ne samo u Japanu, već širom sveta. Njen performans poezije prvi put je izveden u Roterdamu, na Međunarodnom festivalu poezije sedamdesetih godina prošlog veka.

Pesnikinja često gostuje na svetskim festivalima poezije, posebno u evropskim gradovima. Objavila je zbirke „Na grad padaju jaja” (1951), „Tigrova igra” (1960), „Peščani narod” (1983), „Onima koji se pojavljuju” (1996), „Majka lebdi” (2003) i niz drugih.

Veoma je cenjena u Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj i Nemačkoj, a u poslednje vreme, njeno gostovanje u Kini ostavilo je snažan utisak u pesničkom krugu te zemlje.

Festival u Smederevu objavio je dvojezično knjigu izabranih pesama Kazuko Širaiši „Mala planeta”. Pesme je izabrala, prevela sa japanskog i pogovor napisala Kajoko Jamasaki.

Odluku o nagradi doneo je odbor Dragan Dragojlović, Slobodan Grubačić i Petar Bunjak.

Kazuko Širaiši je 25. dobitnik nagrade „Zlatni ključ Smedereva”.

Poljska pesnikinja Eva Lipska otvoriće 18. oktobra u Smederevu 41. festival „Smederevska pesnička jesen” koji će trajati do 22. oktobra.

Beta

objavljeno: 08/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.