Životni vek Rusa sve kraći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2010, 05:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životni vek Rusa sve kraći

MOSKVA - Sve duži životni vek, karakterističan za zemlje Zapada i Japan, nije svojstvo Rusije, pokazuju podaci Svetske banke (SB), prema kojima je život ljudi u Rusiji čak kraći nego pre pola veka.

Bez imigranata, ruska populacija bi se za 14 godina smanjila za 12 miliona ljudi, na približno 130 miliona, izjavio je za dnevnik "Inopresa" autor studije SB Bernd Marin.

Katastrofalan talas preuranjene smrti uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosi muškarce srednjih godina, tako da svaki drugi ne doživi penziju. Očekivan životni vek ruskih muškaraca je danas 58,9 godina i kraći je nego u mnogo siromašnijim zemljama, kao što su Bangladeš, Nepal, Pakistan i Kina.

Dok je 1964. godine životni vek muškaraca u SSSR-u bio kraći nego u SAD za samo 1,9 godina, sada je ta razlika čak 16 godina, a u poređenju sa EU još je veća.

Natalitet u Rusiji je smanjen sa tri miliona u 1950. na 1,5 miliona, s tim što se očekuje dalji pad, tako da do 2020. godine neće dostići ni milion novorođenih.

Sličan nivo nataliteta je tipičan i za Evropu, ali u Rusiji, uz ranu smrtnost muškaraca, on vodi ka demografskoj katastrofi, zaključuje ruski list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.