Žene smanjuju džeparac muževima

Izvor: B92, 03.Jul.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene smanjuju džeparac muževima

U Japanu žene koje upravljaju kućnim budžetom smanjile su ovogodišnji džeparac svojh muževa.

Na osnovu nove studije banke Šinsei Bank Limitid, japanske žene sve su opreznije u pogledu troškova kućnog budžeta.

Prošle godine mesečni džeparac koji je bio na raspolaganju japanskim muževima je dvostruko smanjen u odnosu na rekordnu 1990. godinu u tom pogledu, preneo je francuski list Tribin.

Da bi uštedili, Japanci su najčešće smanjivali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << troškove ručkova pribegavajući nošenju hrane na radna mesta.

U Japanu puno radno vreme ostaje "privilegija" muškaraca ali upravljanje bankovnim računima je u rukama žena.

Već više meseci Japan sprovodi politiku ekonomskog oporavka koja izgleda počinje da daje rezultate.

Japanski privredni rast povećan je na godišnjem nivou za jedan odsto u prvom kvartalu 2013.

Vladin program oporavka poznat pod imenom Abenomiks uticao je pozitvno na poslovne rezultate kompanija kao i na rast kursa akcija na berzi, ali to još uvek nije dovelo i do povećanja džeparaca japanskih muškaraca, navodi se u izveštaju.

Međutim, takva mera štednje japanskih supruga u pogledu džeparaca svojih muževa, nije ostavila traga na potrošnju koja je u porastu, posebno kad je reč o luksuznim proizvodima.

Glavni uzrok restrikcije kućnog budžeta pre svega na štetu džeparca muževa je stagnacija plata koja traje već više od godinu dana. Prosečna plata Japanaca iznosi 2.400 evra.

U Francuskoj troškovi muževa ostaju takođe pod nadzorom žena.

Oko 64 odsto francuskih domaćinstava ima zajednički budžet, a u 43 odsto slučajeva muškarci uvek konsultuju svoju ženu kada žele nešto sebi da kupe, dok žene to čine u samo 23 odsto slučajeva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žene smanjuju džeparac muževima

Izvor: B92, 03.Jul.2013

U Japanu žene koje upravljaju kućnim budžetom smanjile su ovogodišnji džeparac svojh muževa...Na osnovu nove studije banke Šinsei Bank Limitid, japanske žene sve su opreznije u pogledu troškova kućnog budžeta...Prošle godine mesečni džeparac koji je bio na raspolaganju japanskim muževima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.