Zbog čega su ulice Dohe ofarbane u plavo? FOTO

Izvor: B92, 24.Avg.2019, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega su ulice Dohe ofarbane u plavo? FOTO

Doha -- Gradski putevi u glavnom gradu Katara, Dohi, farbaju se plavom bojom u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina, javlja Nacionalna Geografija.

"Temperatura tamnog asfalta je 20 stepeni Celzijusa viša od stvarne temperature, jer crna privlači i zrači toplotu", rekao je gradski inženjer Dohe Sad el Doseri, prenosi katarski list Raja.

Uprava za javne radove Katara počela je, zajedno s japanskom kompanijom, da realizuje eksperimentalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekat, a trenutno su putevi ofarbani samo na jednoj od centralnih ulica grada.

Farbanje asfalta pomoći će, nadaju se gradske vlasti, da se temperatura smanji za 15-20 stepeni, ali i da se poveća životni vek premaza.

Temperatura centralnih ulica Dohe, tamo gde nema drveća, može da poraste i do 50 stepeni Celzijusa.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Dohi farbaju ulice u plavo, a evo šta time žele da postignu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2019, 14:37

Prema rečima gradskog inženjera Dohe, farbanje asfalta doprineće smanjenju temperatura za 15-20 stepeni..Gradska uprava glavnog grada Katara, Dohe, počela je da farba gradske puteve u plavo, u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina...- Temperatura tamnog asfalta je 20 stepeni Celzijusa...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.