Zbog čega Severna Koreja toliko mrzi Ameriku? (FOTO)

Izvor: Press, 12.Avg.2017, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega Severna Koreja toliko mrzi Ameriku? (FOTO)

Na Severnu Koreju je bačeno više bombi i napalma nego tokom celog Drugog svetskog rata na Japan...
Foto: Tanjug/AP
Severnokorejsko stanovništvo već šest decenija odrasta sa mržnjom prema SAD, propaganda funkcioniše zato što je još živo sećanje na Korejski rat, Severna Koreja se mentalno još uvek nalazi u 50-im godinama prošlog veka, piše danas nemački državni radio "Dojče vele".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> U Severnoj Koreji nedostaje mnogo toga, ali jedno sigurno ne: efikasna propagandna mašinerija, još u vrtiću i u školskim udžbenicima podstiče se mržnja prema SAD, povezana sa strahom od "imperijalnog agresora" iz Vašingtona.
Propagandi ide na ruku i to što se može pozivati na kolektivno iskustvo iz Korejskog rata, naime, taj rat je i danas prisutan u životu ljudi u Severnoj Koreji - možda i zato što još uvek nije završen jer mirovni sporazum nikada nije sklopljen, pa na granici na 38. paraleli već više od šest decenija vlada samo primirje.
Nemački radio navodi da je taj rat započeo Sever, čije su trupe 25. juna 1950. prešle 38. paralelu. Pjongjang je hteo oružjem da iznudi ponovno ujedinjenje poluostrva koje je posle drugog svetskog rata podeljeno na sever u jug, posledice su bile katastrofalne.
Ipak, sada, kada američki predsednik Donald Tramp preti vatrom, besom i neobuzdanom silom i još dodaje da će se Severnoj Koreji "dogoditi stvari koje je smatrala nemogućim", to se uklapa kako u narativ Pjongjanga, tako i u istorijska iskustva.
Kada američki ministar obrane Džejms Matis severnokorejsko vođstvo upozorava na opasnost od "uništenja sopstvenog naroda", onda se propagandistički oživljava nacionalna trauma, jer Severna Koreja je već doživeli uništenje - između 1950. i 1953. godine, navodi "Dojče vele".
Tri godine su američki avioni masovno bombardovali Severnu Koreju - i to bez obzira prema civilima, piše američki istoričar Brus Kamings, navodi nemački radio. To tepih bombardovanje Severne Koreje on je okarakterisao kao ratni zločin.
Na Severnu Koreju je bačeno više bombi i napalma nego tokom celog Drugog svetskog rata na Japan. Tokom te tri godine u Severnoj Koreji je poginulo 20 odsto stanovništva, to je procena američkog generala Kertisa Lemaja koji je u Korejskom ratu komandovao avijacijom.
U jednom intervjuu iz 1984. godine on je rekao: "Mi smo spalili svaki grad, na ovaj ili onaj način. Neke i u Južnoj Koreji. Uništili smo greškom čak i južnokorejski Pusan."
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.