Izvor: Magyar Szó, 26.Sep.2014, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završava se Međunarodni pozorišni festival za decu

Na 21. Međunarodnom pozorišnom festivalu za decu koji se danas završava, mogli smo videti petnaest predstava iz jedanaest zemalja, između ostalog i iz Japana i Indije.

Iz Japana je u Suboticu stigla predstava iz Tokija. U predstavi, pod nazivom Kurosolo III “Hatenaši”, igra Miyako Kurotani, koji je pre deset godina svoju izvođačku tehniku nazvao siva - groteska s egzotičnim predmetima i podaničkim telima.

U potpuno mračnom prostoru na sceni su samo lutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << u prirodnoj veličini i lutkar. Svedoci smo neme konverzacije između lutke i lutkara, koja prelazi u pojedinačnu borbu za egzistenciju. Granica između njih postepeno postaje nejasna, menjaju uloge, nakon čega se postepeno pretapaju jedno u drugo. Miyako Kurotani u svojoj predstavi naglašava suživot ljudi, a ne suživot ljudskih pojava.

Iz Indije je stigla marionetska predstava u izvođenju Vinod Bhatt sa predivnim lutkama i živom muzikom.

Predstava je zasnovana na folkloru Radžastana i sastoji se od sedam činova. Počinje plesnim izvođenjem balerine “Anarkali”. Anarkali je čuvena istorijska ličnost, plesačica na dvoru indijskog cara Akbara. Sledi igra konja, u kojoj jahač nosi tradicionalnu odeću. Treći deo prikazuje krotitelja zmija koji pokušava da uhvati zmiju, a četvrti prikazuje žonglera koji baca lopte u vazduh. Peti je ljubavna priča „Lejla i Medžnun” - o ljubavnicima iz Radžastana u Indiji. Šesti deo je lutkarski ples „dva u jednom”, gde na jednom kraju imamo dva lutkarska lika, a na drugom kraju jedan koji se stalno međusobno traže. Sedmi je deo lutkarska predstava o čarobnjaku koji se bavi crnom magijom.

Obe predstave su odigrane pred prepunom dvoranom, a posećenost je bila velika i na ostalim predstavama festivala. Nakon izvođenja predstave iz Indije zainteresovani su mogli da kupe ove prelepe lutke.
Pogledaj vesti o: Japan,   Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.