Zatvoreno nekoliko stotina škola; policija krenula u poteru

Izvor: B92, 26.Jan.2023, 11:16

Zatvoreno nekoliko stotina škola; policija krenula u poteru

Japanska policija je krenula u poteru za osobom koja je slala pretnje bombama na adresu nekoliko stotina škola,

Zbog dojava su obrazovne ustanove morale da budu na kratko zatvorene.

Pretnje su poslate faks mašinama srednjim školama i univerzitetima ranije ove nedelje sa telefonskog broja registrovanog u Tokiju, preneo je "BBC".

U školama nije nađena nijedna eksplozivna naprava i nije bilo prijave o napadu na učenike i osoblje, saopštila je policija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pretnje bombama su retke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala.

Prvi talas pretnji počeo je u ponedeljak, a u prefekturi Saitama više od 170 škola primilo je pretnju bombom, naveli su zvaničnici.

Lokalni mediji u izvestili da je u jednoj poruci pisalo da je podmetnuto 330 bombi, dok je u drugoj poruci pisalo "podmetnuo sam veliku bombu".

U nekim izveštajima se navodi da se u porukama tražila odšteta od 300.000 jena (2.320 dolara) do tri miliona jena (23.200).

U utorak, stigle su poruke da će đaci i profesori biti ubijeni oružjem ručne izrade, i sve su stigle sa istog broja, na adrese srednjih škola u raznim prefekturama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki.

Zbog pretnji, mnoge škole u Japanu zatvorene su iz predostrožnosti, iako je većina danas otvorena.

Faks mašine se i dalje često koriste u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.