Zašto nas Murakami vređa?

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zašto nas Murakami vređa?"

Savremeni japanski pisac Haruku Murakami svojom pričom u kojoj spominje grad Nakatonbetsu izazvao je negodovanje čelnika tog grada, pošto je napisao da njegovi stanovnici bacaju cigarete kroz prozor automobila.

Uvredljivi pasus pojavio se u njegovoj novoj priči pod naslovom "Drive my car - men without women" koja je objavljena lane u decembru u magazinu "Bungeishunju", prenosi AFP.

On u romanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisuje izmišljen razgovor između sredovečnog glumca udovca i njegove vozačice od 24 godine koja dolazi iz Nakatonbetsua, planinskog grada na ostrvu Hokaido. Kada ona krene da baca upaljenu cigaretu kroz prozor automobila, glumac pomisli u sebi "ovo je verovatno nešto što svako u Nakatonbetsu radi".

Povodom ovakve generalizacije, grad Nakatonbetsu traži od izdavača da objasni kako su urednici dozvolili da takav komentar bude objavljen, pošto članovi gradske skupštine ne smatraju da je zabavno da se taj grad spominje u ovom kontekstu i traže od izdavača objašnjenje.

Šuiči Takai, predsednik gradske skupštine, podsetio je da stanovnici tog grada u rano proleće samoinicijativno čiste otpatke na putu i da "naporno radimo kako bi sprečili požare pošto je 90 posto našeg grada prekriveno šumom".

On je dodao da žele da znaju zašto je Murakami spomenuo grad koji zaista postoji, a istovremeno izdavačka kuća koja je objavila priču nije želela da daje komentar na ovu temu.

Murakami (65) čija su često nadrealistička dela prevedena na oko 40 jezika sveta, smatra se jednim od najznačajnijih savremenih pisaca, dugogodišnjim kandidatom za Nobelovu nagradu za književnost.

Njegova poslednja knjiga "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća" bila je najprodavaniji roman u prošlog godini. Srpska publika od kraja prošle godine ima priliku da čita taj roman na svom jeziku, dok se izdanje na engleskom očekuje tokom ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.