ZAUSTAVLJENO CURENJE RADIOAKTIVNE VODE IZ FUKUŠIME

Izvor: Kurir, 06.Apr.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAUSTAVLJENO CURENJE RADIOAKTIVNE VODE IZ "FUKUŠIME"

TOKIO - Voda visokog nivoa radioaktivnosti prestala je da curi u Tihi okean iz oštećene atomske centrale "Fukušima 1", saopštila je kompanija koja upravlja tim postrojenjem.

Portparol firme "Tokio elektrik pauer" Naoki Cunoda rekao je novinarima da je curenje po svoj prilici zaustavljeno zahvaljujući upumpavanju 1.500 litara sodijum silikata i još jednog agensa u rupu kraj obale kroz koju je radioaktivna voda isticala u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << okean.

Mesto curenja je otkriveno u subotu, a u vodama Tihog okeana nedaleko od atomske centrale, havarisane u katastrofalnom cunamiju 11. marta, detektovana je količina radioaktivnog joda koja je za 7,5 miliona puta veća od dozvoljene.

Radioaktivna voda prestala je da curi u okean u 5.38 po lokalnom vremenu, odnosno u 21.38 u utorak po srednjoevropskom vremenu, rekao je Naoki Cunoda. Zbog prisustva radioaktivnosti u morskoj vodi, u Japanu je uveden standard za dozvoljeni nivo radioaktivnosti u ribama.

Međutim, reaktori koji su oštećeni kada su, posle razornog zemljotresa jačine 9,0 stepeni Rihterove skale i cunamija, prestali da rade sistemi za hlađenje, još nisu stabilizovani, iako TEPCO već skoro mesec dana pokušava da ohladi njihove gorive šipke.

Istovremeno, inženjeri još nisu rešili problem odlaganja 60.000 tona (60 miliona litara) zagađene morske vode koja je upotrebljena za hlađenje pregrejanih gorivih šipki i zbog toga su primorani da vrate 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti u okean.

Lokalni listovi pišu da su susedne Južna Koreja i Kina sve više zabrinute zbog toga što se radioaktivna voda ispumpava u okean, ali kompanija TEPCO je donela odluku da vrati vodu u okean zbog potrebe da hitno budu očišćeni objekti u kojima su smeštene turbine i da bude izbačena radioaktivna voda kako se ne bi oštetila oprema neophodna za popravljanje sistema za hlađenje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.