ZASAĐEN IZDANAK NAJSTARIJE LOZE NA SVETU

Izvor: Kurir, 23.Mar.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASAĐEN IZDANAK NAJSTARIJE LOZE NA SVETU

Vino od nastarije loze nazvane stara trta, koje se priprema u malim količinama, imali su prilike da probaju japanski car Akihito, Bil Klinton, Mišel Platini, Arnold Švarceneger

NIŠ - Predstavnici Niša i Maribora zasadili su u porti Crkve Svetog Pantelejmona izdanak najstarije vinove loze na svetu koja raste u tom slovenačkom gradu.

Staralac posađene vinove loze, stare više od četiri veka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << biće predsednik gradske opštine Pantelej Slaviša Dinić, a svečanom činu prisustvovao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović i gradska većnica Maribora Marijana Kreitner.

Simonović je rekao da je sadnja simbol prijateljstva i poverenja dva grada, a gošća iz Slovenija predala mu je sertifikat o najstarijoj lozi i sertifikat iz Ginisove knjige rekorda u koju je loza upisana pre osam godina.

Pred okupljenim gostima i građanima u porti Crkve Svetog Pantelejmona, koja je obnovljena odmah posle oslobođenja od Turaka na ostacima stare crkve koju je podigao Stefan Nemanja, izveden je prigodan kulturno-umetnički program.

Vino od nastarije loze nazvane "Stara trta", koje se priprema u malim količinama, imali su prilike da probaju japanski car Akihito, bivši predsednik SAD Bil Klinton, fudbalska legenda Mišel Platini, glumac Arnold Švarceneger i drugi.

Izdanci najstarije loze danas rastu širom sveta, a od srpskih gradova izdanak je zasađen u Kraljevu, rekla je Marijana Kreitner.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.