Izvor: Radio Dunav, 08.Nov.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“ZAPISI PLUTAJUĆEG SVETA” U GALERIJI KULTURNOG CENTRA

U apatinskom Kulturnom centru biće otvorena izložba odnosno kolekcija crteža i slika umetnice Jelene Šimić Popović u četvrtak 10.novembra. sa početkom u 19 sati. Izložba je inspirisana japanskom „ukijo“ grafikom iz 17. veka, koja je nastala kao oblik sub kulture, grafičke produkcije velikog tiraža da bi zadovoljila potrebe nižeg sloja buržoazije. „Plutajući svet“ predstavlja tematiku grafike kao lako štivo, uživanje  >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << u  lepotama stvarnog života i prirode. Stil ovih grafika je značajniji od same tematike, preciznog crteža, plastričnog oblikovanja oblika putem znakova, dekorisanih elemenata, šrafure i lazurnog kolorita, tako da je bitno uticao na modernu umetnost, posebno na strip i plakat. Jelena Popović Šimić estetičko gledište zasniva inspiraciji retro pojava sub  i pop kulture Zapada i Istoka, posebno Japana. Radi u ciklusima i serijama. Tako je i ova izložba nastala kao deo istraživačkog procesa inspirisanih ukijo grafikama. Crteži su vizuelne „etide“, razmišljanja i impulsivni trenuci,  iako su vizuelno završena dela,  za umetnicu su predlošci za buduće slike, koje sadrže  istaknute detalje, skupove i snopeve linija izvedenih prošivanjem platna koncem za goblene različitih koloritnih karakteristika.
Jelena Šimić Popović rošena je 1977. godine. Diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2003. godine.  Magistrirala na istom fakultetu 2009. godine. Član SULUV-a i ALUMNI udruženja Akademije umetnosti u Novom Sadu. Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama, projektima i konkursima u zemlji i inotranstvu (Norveškoj, Kanadi i Ujedinjenim arapskim emiratima). Priredila je 9 samostalnih izložbi.

Nastavak na Radio Dunav...






Povezane vesti

Grafike, slike, skulpture i performansi umetnika u Galeriji "Srbija"

Izvor: JužneVesti.com, 08.Nov.2016

Multimedijalna izložba „Niški salon 20/2“ koja bi trebala da pospeši kreativnu saradnju, mobilnost i komunikaciju između umetnika, kritičara i ustanove, biće otvorena u niškoj galeriji „Srbija“ 8. novembra od 19 sati, a posetioci će moći da je pogledaju do 30. novembra...Cilj izložbe...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.