Vladajuća stranka u Japanu protiv posete predsednika Kine zbog Hong Konga

Izvor: Beta, 07.Jul.2020, 17:11

Vladajuća stranka u Japanu protiv posete predsednika Kine zbog Hong Konga

Vladajuća stranka Japana, premijera Šinzoa Abea, danas je zatražila od njegove vlade da otkaže posetu predsednika Kine Sija Djinpinga Japanu zbog nametanja Hong Kongu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti."Dok medjunarodna zajednica izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ugrožavanja principa slobode, ljudskih prava, demokratije.., nemamo drugog izbora nego da pozovemo (Vladu) da otkaže državnu posetu predsednika Sija Djinpinga Japanu", navela je Liberalno-demokratska stranka u odluci o tome.U rezoluciji se osudjuje to što je zakon o bezbednosti Peking nametnuo poluautonomnom Hong Kongu i navodi da bi Kina trebalo da odgovori na zabrinutost medjunarodne zajednice, a Vlada Japana da "uverljivije" pozove Kinu da radi na izgradnji prijateljskih odnosa.Po novom kineskom zakonu političke aktivnosti u Hongkongu mogu biti zabranjene kao subverzivne, secesionističke i terorističke i kao i strano mešanje.Kritičari smatraju da taj zakon poništava princip "jedna zemlja, dva sistema" na osnovu kojeg je Kina dala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda. Kina je već kritikovala Japan zbog nedavnih izraza žaljenja zbog postupanja Pekinga prema Hong Kongu.Poseta kineskog predsednika Japanu trebalo je da bude proletos, ali je odložena zbog pandemije korona virusa. Ta poseta je trebalo da potvrdi poboljšanje odnosa dve zemlje posle više godina neprijateljstava zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru i drugih medjusobnih problema koji datiraju od Drugog svetskog rata.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladajuća stranka u Japanu protiv posete predsednika Kine zbog Hong Konga

Izvor: Danas, 07.Jul.2020

Vladajuća stranka Japana, premijera Šinzoa Abea, danas je zatražila od njegove vlade da otkaže posetu predsednika Kine Sija Đinpinga Japanu zbog nametanja Hong Kongu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Nastavak na Danas...

Odgovor tehnoloških divova na kineski zakon u Hong Kongu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2020, 07:38

Američki tehnološki giganti, ali i TikTok u vlasništvu kineske kompanije, suspenduju svoje usluge u Hong Kongu pod pritiskom novog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti, ukazujući na izazove po internetske i druge slobode s kojima se suočava bivša britanska kolonija, pišu svjetski mediji. Odluka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.