Više od 150 pijanista na Festivalu Piano city od 7. do 9. septembra

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2018, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 150 pijanista na Festivalu Piano city od 7. do 9. septembra

Festival Piano city Novi Sad održaće se od 7. do 9. septembra.

Festival organizuje udruženje Mistyland i realizuje se u okviru "Kaleidoskopa kulture" Fondacije 2021.

Preko 150 pijanista, iz 10 zemalja i dvadesetak gradova, prodefilovaće Novim Sadom u tri festivalska dana. Čak 88 besplatnih koncerata održaće profesionalni pijanisti, studenti, učenici muzičkih škola i amateri entuzijasti, uz zastupljenost najrazličitijih muzičkih žanrova.

Zvezda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovogodišnjeg festivala, japanska pijanistkinja Momo Kodama, otvoriće festival koncertom u Sinagogi, u petak, 7. septembra, u 20 časova. Umetnica internacionalne karijere, koja iza sebe ima dva albuma, dolazi u Novi Sad sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike i održaće koncert posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija. To je jedini koncert na festivalu za koji su u prodaji ulaznice i one se mogu nabaviti po ceni od 500 dinara (600 na dan koncerta) u prodajnoj mreži GigsTix.

Festival će zatvoriti niški pijanista Dejan Ilijić, frontmen sastava EYOT, premijernim izvođenjem kompozicija za solo klavir, u Sinagogi 9. septembra u 21 čas.

Ekskluzivitet programa je gostovanje idejnog tvorca i osnivača piano city koncepta, berlinskog pijaniste Andreasa Kerna, koji će se u Kulturnom centru LAB, u subotu, 8. septembra, u 19h, predstaviti Novosađanima u muzičkom talk-show formatu "Susret sa umetnikom".

Među učesnicima festivala je i jedna od najuspešnijih srpskih klasičnih pijanistkinja mlađe generacije Marija Timotijević, zatim mlade nade; Vuk Božilović, Ivana Damjanov, Adem Mehmedović, Veljko Nenadić, kao i gosti iz regiona i inostranstva: Lili Bogdanova (Sofija), Dinko Blagojević (Banja Luka), Emilija Marinova (Ohrid), Petra Ferić (Split), Mikkel Torup (Frederiksberg), Maria i Frančeska Musti (Barletta), Dorella Sarlo (Đenova) i još mnogi drugi.

Na pet lokacija biće održani celodnevni koncertni maratoni pijanista: Spens, plato ispred rektorata Univerziteta u Novom Sadu, Saletla u Dunavskom parku, Muzej Vojvodine i Likovni salon Kulturnog centra Novog Sada. Ove godine Novosađani će u svojim domovima održati sedam kućnih koncerata koji su posebnost PIANO CITY® koncepta.

Koncerti će biti održani i u Svečanoj sali Gradske kuće, baštama City hostela i hostela VaradINN, na Autobuskoj stanici Novi Sad, u salonu Advokatske komore Vojvodine, prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Institutu za onkologiju u Kamenici, školi Milan Petrović i Limanskom parku.

Celokupan koncept i satnica festivala nalaze se u programskoj knjižici na sajtu festivala www.pianocitynovisad.com.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.