Vešala za vođe Aum Šinrikjoa

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vešala za vođe Aum Šinrikjoa

Posle dugotrajnog sudskog procesa, 13 pripadnika japanskog kulta Aum Šinrikjo, uključujući lidera Šoko Asaharu, osuđeno na smrtnu kaznu. Odgovorni su za zločine u kojima je ubijeno 29, a ranjeno oko 6.300 ljudi. Najteži među zločinima je napad sarinom na metro u Tokiju.

Vrhovni sud u Tokiju potvrdio je smrtnu kaznu članovima religijske grupe Aum Šinrikjo i time je okončan sudski proces dug 16 godina. Pripadnici te sekte odgovorni su za seriju zločina u Japanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krajem osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka, u kojima je poginulo 29, a ranjeno oko 6.300 ljudi. Napad u kojem je stradalo najviše ljudi jeste napad bojnim otrovom sarinom na tokijsku podzemnu železnicu, u martu 1995. godine.

Tokom maratonskog sudskog procesa optuženo je 189 osoba, a na smrt osuđeno 13 osoba među kojima i lider sekte, guru Ćizuo Macumoto, bolje poznat po svom alijasu Šoko Asahara.

Sekta je zasnovana na mešavini budističkog i hinduističkog učenja, te originalnih ideja samog Asahare.

Japanski mediji danas objavljuju potresne priče članova porodice nastradalih, kao i žrtava gasnog napada na tokijsku železnicu. Neki od njih pretrpeli su teška oštećenja mozga koja su prozrokovala potpuni invaliditet.

Istovremeno, policija poziva stanovništvo da pruži informacije o tri člana vrhuške Aum Šinrikjoa koji su i dalje u bekstvu.

U napadu nervnim gasom sarinom na vozove koji su ulazili u stanice tokijskog metroa koje naročito često koriste poslanici parlamenta, činovnici obližnjih ministarstava i sudova, 20. marta 1995. godine poginulo je 13, a povređeno oko 6.300 ljudi.

Napad na prestonički metro izveden je u trenutku kada su članovi sekte bili pod prismotrom policije i pretili su im zabrana i hapšenja zbog ranijih zločina.

Pre Tokija, sarin su upotrebili u gradu Macumotou 1994. godine, kada je poginulo osam i povređeno 200 ljudi, a 1989. godine članovi sekte brutalno su masakrirali advokata Cucumu Sakamotoa i njegovu porodicu.

Oslobodivši sarin u pet vagona na tri linije podzemne železnice u Tokiju, članovi kulta pokušali su da izazovu haos i inspirišu prevrat u prestonici i tako bar dobiju na vremenu, ako ne i parališu državu.

Lider kulta Šoko Asahara pre ovog zločina govorio je svojim sledbenicima da će jednog dana oboriti vladu i srušiti državu i postati kralj Japana.

Sam Asahara, star 56 godina, očekuje izvršenje smrtne kazne vešanjem u zatvoru i već tri godine odbija posete advokata i prijatelja.

U osnovnom sudskom procesu koji je trajao sedam godina i deset meseci, a okončan je 2004, Asahara je kao inicijator i inspirator više zločina odgovarao na 13 optužbi među kojima su najteže bile one za ubistavo, pokušaj ubistva i otmicu.

Sekta kao zločinačka organizacija 

Opužba za ubistvo teretila je Asaharu za smrt 27 ljudi. U prvim godinama maratonskog procesa koji počeo u aprilu 1996. godine, vođa sekte je bio raspoložen za priču i često nepovezano brbljao i mumlao, zbog čega je i više puta bio izbacivan iz sudnice. Ipak, tokom poslednjih pet godina držao rezervisano i čak činio nezainteresovanim za ishod suđenja.

I poslednja, 257. po redu sesija suda ostala je upamćena po tome što je Asahara, za vreme višečasovnih završnih reči tužioca i odbrane nonšalantno zevao i mljackao, sve do samog kraja, kada ga je osam stražara podiglo i držalo na nogama dok je glavni sudija čitao presudu. 

Žalba na smrtnu presudu koja se bazirala na tvrdnji da je Asahara psihički neuračunljiv i da nije bio u stanju da prati suđenje, odbijena jer je utvrđeno da je on delimično komunicirao sa osobljem zatvora. 

Pored otrovnih gasova, pre hapšenja hemičari Aum Šinrikjoa proizvodili su i droge kao što su LSD, meskalin i amfetamini. Rukovodstvo kulta na čelu sa Asaharom imalo je i sumanuti plan o izgradnji postrojenja u kojem bi bilo proizvedeno oko 70 tona sarina za napad na čitavu prestonicu.

Uprkos tome što je kompletno rukovodstvo pohapšeno, a grupa raskrinkana kao zločinačka organizacija, njeni ostaci i dalje funkcionišu.

Naime, pročišćeni Aum Šinrikjo, preimenovan u januaru 2000. godine u Alef, uprkos velikom protivljenju većine građana, i danas regrutuje nove članove i ima, procenjuje se, oko 1.500 pripadnika koji i dalje poštuju Asaharu kao velikog duhovnika. Neki od njih i dalje veruju da je njihov guru nevin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vešala za Aum Šinrikjo

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2011

Posle dugotrajnog sudskog procesa, 13 pripadnika japanskog kulta Aum Šinrikjo, uključujući lidera Šoko Asaharu, osuđeno je na smrtnu kaznu zbog ubistva 29 i ranjavanja oko 6.300 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Smrtna kazna za vođu sekte Aum Šinrikjo

Izvor: Mondo, 22.Nov.2011, 03:26

Vrhovni sud Japana potvrdio je danas smrtnu kaznu pripadniku sekte Aum Šinrikjo zbog napada otrovnim gasom sarinom sredinom 1990-ih godina, u kojima je ubijeno više od 20, a povređeno više hiljada ljudi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.