Veliko otkriće: Japanski naučnici snimili tok misli u mozgu (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 05.Feb.2013, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko otkriće: Japanski naučnici snimili tok misli u mozgu (VIDEO)

Istraživanje japanskih naučnika prvo je u svetu koje je rezultiralo pravim snimkom procesa koji se odvijaju u mozgu životninja u trenutku njihovog prirodnog ponašanja.

Do velikog otkrića japanskih naučnika, moždanu aktivnost bilo je moguće pratiti samo uzorcima snimaka magnetne rezonance pomoću koje se pratilo kada se određeni delovi mozga "pale" i "gase". Međutim, kako prenosi "Telegraph", u novom istraživanju prvi put je primenjena tehnika pri kojoj se snima svaka ćelija >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << koja se na bilo koji način pokreće.Ova tehnologija bi mogla da bude upotrebljena za bolje shvatanje procesa stvaranja misli kod životinja i ljudi, a pomogla bi u boljem proučavanju abnormalnosti zbog kojih nastaju bolesti u mozgu.- U budućnosti ćemo moći da objasnimo ponašanje životinje, uključujući učenje, pamćenje, strah, radost, ljutnju, a sve bazirano na posebnim kombinacijama aktivnosti neurona. Osim toga, ovo otkriće bi moglo da skrati proces razvijanja novih psihijatrijskih lekova - kaže Koiči Kavakami iz japanskog Nacionalnog instituta za genetiku.Istraživači su genetski modifikovali ribe zebrice kako bi neuroni u delu mozga zaduženom za vid svetlili zelenom svetlošću u trenutku kada se aktiviraju. Ova vrsta riba u ranom stadijumu razvoja ima providno telo što znači da se aktivnost njihovih moždanih ćelija može snimiti.Ribe su snimane gledajući pokretnu tačku na ekranu, a potom kako posmatraju sićušni organizam koji bi inače pojele. Za to vreme su bile imobilizovane. Potom su snimane i u slobodnom kretanju u blizini potencijalne hrane (kako bi se aktivnost mozga snimila i u sasvim prirodnim uslovima za njegov rad). Na taj način je otkriveno koje su mreže moždanih ćelija bile aktivne u trenutku vrebanja plena, kretanja prema njemu i odluke da uhvati.Izvor: Index.hr
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.