Velikani muzičke scene na Kolarcu

Izvor: B92, 18.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velikani muzičke scene na Kolarcu

Japanska violinistkinja Midori, zvezda svetske muzičke scene, nastupiće 29. novembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, u okviru svoje evropske turneje.

Japanska violinistkinja nastupiće u pratnji pijaniste Čarlsa Abramovića, a na programu koncerta, prvog u novoj sezoni ciklusa "Velikani muzičke scene", biće dela Baha, Betovena, Šumana i Forea, saopšteno je iz Centra za muzičku delatnost Kolarčeve zadužbine.

Midori je rođena u Osaki u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Japanu. Violinu je počela da uči u najranijem detinjstvu sa svojom majkom. U četvrtoj godini dobila je prvu violinu, a tri godine kasnije imala je prvi javni nastup, izvodeći Paganinijev "Kapris".

S jedanaest godina, 1982. godine, pozvana je da kao gost iznenađenja dirigenta Zubina Mehte nastupi na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Njujorške filharmonije.

Midori je 1992. godine u Njujorku osnovala neprofitnu organizaciju "Midori i prijatelji" koja organizuje muzičko obrazovanje za decu koja inače nemaju privilegiju da se redovno bave muzikom.

Druge dve organizacije, od kojih je je jedna u Japanu, a druga u SAD, bave se razvijanjem i širenjem interesa za muziku kod ljudi koji inače nisu nikada bili uključeni u bilo kakav vid umetničke aktivnosti.

U okviru tih organizacija Midori ima obavezu da radi s mladim violinistima širom sveta, na brojnim univerzitetima na kojima gostuje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun 21. septembra prošle godine proglasio je Midori za ambasadora mira. To visoko priznanje Midori je primila zajedno s pijanistom i dirigentom Danijelom Barenbojmom, jordanskom princezom Hajom i književnikom Paulom Koeljom.

Čarls Ambramovič karijeru gradi kao klavirski saradnik i kamerni muzičar kroz nastupe s vodećim instrumentalistima i pevačima.

Među njegovim stalnim saradnicima su Midori, Sara Čang, Viktorija Mulova, Kim Kaškaškijan, Džefri Kener, Robert Mek Dafi. Stalni je gost na festivalima u Berlinu, Vankuveru, Dubrovniku i u gradovima širom SAD. Bavi se i kompozitorskim radom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Violinistkinja Midori 29. novembra na Kolarcu

Izvor: Mondo, 18.Nov.2008

Japanska violinistkinja Midori, zvezda svetske muzičke scene će 29. novembra u okviru svoje svetske turneje nastupiti u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.