Velika pretnja: Južna Koreja, SAD i Japan osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja raketa

Izvor: B92, 18.Dec.2023, 10:44

Velika pretnja: Južna Koreja, SAD i Japan osudili Severnu Koreju zbog ispaljivanja raketa

Južna Koreja i Japan osudili su danas najnovije severnokorejsko ispaljivanje balističkih raketa.

Oni su ocenili da se time povećava pretnja za mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i međunarodnu zajednicu.

Severna Koreja je jutros ispalila drugu balističku raketu u poslednja dva dana u more, kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska. Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se verovatno radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (ICBM) koja može da leti više od 15.000 kilometara i pogađa ciljeve na "celoj teritoriji SAD".

Raketa je letela oko 1.000 kilometera pre nego što je pala u Japansko more, ali prema računici zasnovanoj na njenoj putanji i težini bojeve glave, mogla bi da ima kapacitet leta od više od 15.000 kilometara i u tom slučaju da joj je cela teritorija SAD bude u dometu, rekao je japanski zvaničnik Šingo Mijake.

Novo lansiranje ;je usledilo pošto je Južna Koreja izvestila da je Severna Koreja u nedelju izvršila probu balističke rakete kratkog dometa u more i nastavila testiranje oružje koje traje oko mesec dana.

Portparol Stejt departmenta je u saopštenju osudio Pjongjang zbog lansiranja balističkih raketa navodeći da ona predstavljanju ;kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da lansiranja predstavljaju pretnju za susede Severne Koreje i "podrivaju regionalnu bezbednost".

Japanski premijer Fumio Kišida danas je izjavio da dva poslednja sevrnokorejska ispaljivanja raketa, od kojih je jedna verovatno interkontinentalna balistička raketa (ICBM) predstavljaju "pretnju za mir i stabilnost u regionu", i da ih Japan "oštro osuđuje". I on je ukazao da se time krše sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Pjongjanga.

Južnokorejsko predsedništvo saopštilo je danas posle hitnog sastanka nacionalnog Saveta za bezbednost da "čvrsto osuđuje" novo severnokreojsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete, čime se, kako je navedeno "stvara ozbiljna pretnja za mir i sigurnost Korejskog poluostrva i međunarodne zajednice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.