Valute budućnosti: postoji li život posle dolara?

Izvor: Vostok.rs, 09.Avg.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valute budućnosti: postoji li život posle dolara?

09.08.2012. -

Prizrak krize novčanih jedinica preti svetskoj ekonomiji. Kursevi skaču, špekulanti traže spas, investiraju u zlato, hranu i sirovine. A ekonomisti razmišljaju: hoće li opstati evro i hoće li svet izdržati bez svemogućeg dolara? I kakva je uopšte novčana jedinica budućnosti?

Kriza 2008. je pojačala kritiku dolara – njegova hegemonija isuviše košta svetsku ekonomiju. Čitave zemlje i čitavi regioni su izjavili da nameravaju preračunavanje ne u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dolarima, već u nacionalnim valutama. 2010. o tome su govorile Rusija i Kina. Tada su Kina i Japan najavili da će u junu 2012. početi da razmenjuje svoje valute bez konvertiranja u dolare.

Zamena svetske rezervne valute sa nekoliko regionalnih je za mnoge stručnjake najverovatniji trend. Već sada oko desetine novčanih jedinica de fakto imaju status rezervnih – u njih ulažu nacionalne vlade, pa čak i privatni investitori i banke. Predsednik konsalting kompanije „Neokon“ Mihail Hazin smatra da je to dugotrajan ali neminovan proces:

- Završiće se tako da će u svetu biti nekoliko valutnih zona. Uloga dolara van dolarske zone će biti mala. Tri zone će postojati sigurno – dolara, evro i juana. Možda i još dve-tri zone. Što se tiče evra – SAD sada čine sve da te zone ne bude.

Ali epoha regionalnih valuta može da bude samo privremeni korak u procesu stvaranja nove svetske supervalute. Globalna ekonomija teško izlazi na kraj bez univerzalne mere vrednosti kakav je sad dolar. Obilje novčanih jedinica će otežati preračune. Na kraju krajeva, svetu će trebati „glavna“ valuta: pitanje je samo u tome, koja će je zemlja ponuditi?

A možda se vratiti zlatnom standardu? Ili vezati rezervnu valutu za neku berzansku robu. Naftni fjučersi su odavno alternativa valuti. Špekulanti sve više ulažu u metal, sirovine i hranu, govori direktor fonda „Centar razvoja tržišta fondova“ Jurij Danilov:

- Još jedan trend je vraćanje robe u ulogu rezervne valute. Vidimo interes ispoljen ka tome da tu funkciju vrši zlato. Tržište izbegava rizičnu robu – naftu, pšenicu, kukuruz, olovo. Možemo pretpostaviti da će neka „idealna“ rezervna valuta u budućnosti biti povezana s nekom robom.

Ekspert ne odbacuje da će idealna valuta biti nadnacionalna. Istina, takva varijanta se mnogima čini izveštačenom. Pokušaj je već postojao: MMF je emitovao kvazivalutu SDR čija se vrednost izračunavala preko kursa dolara, evra, jena i funte sterlinga. Ali kvazivaluta nije bila popularna kod investitora.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/bryankennedy/cc-by-nc    
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.