VIDEO: Napravio statuu Bude od 20.000 buba

Izvor: Radio 021, 11.Apr.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Napravio statuu Bude od 20.000 buba

Japanski umetnik Joneji Inamura proveo je šest godina u prikupljanju 20 hiljada različitih buba kako bi od njih stvorio skulpturu Bude.

Ne zna se kako je Inamura počeo s lovom i skupljanjem insekata, a nagađa se da je pomagao lokalnoj deci u skupljanju buba i jednostavno postao fasciniran njima.

Budući da živi u ruralnom području Japana, oduvek je okružen raznim bubama, a većinu svog slobodnog vremena posvećuje hvatanju i širenju svoje zbirke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Inamura nije profesionalni umetnik, a 1970. godine došao je na ideju da svoje bube iskoristi upravo za umetnost.

Njegov prvi znameniti rad bila je drvena skulptura samuraja prekrivena s pet hiljada buba, a proveo je deset meseci da bi bube pretvorio u jedinstveni oklop za samuraja.

Ipak, kako to obično biva, nisu svi oduševljeni ovom vrstom umetnosti i Inamura se našao na meti kritika nepotrebnog ubijanja životinja u svrhu umetnosti.

Budina skulptura datira još iz 70-ih godina prošlog veka, ali je bila zaboravljena i tek je pre dve godine ponovo otkrivena.

Inamura je nedavno preminuo u 98. godini.



Autor: Nezavisne novine
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.