VIDEO: Kako nastaje pravi soja sos?

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2017, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Kako nastaje pravi soja sos?

Ovaj klasik azijske kuhinje proizvodi se fermentacijom zrna soje, pšenice, soli i vode.

Stari majstori po zvuku koji proizvodi znaju u kojoj je fazi i kako treba da se meša, prenosi B92.

Japanski shoyu, odnosno soja sos, neizbežan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svetu u poslednjih 60 godina soja sos počeo da proizvodi u metalnim bačvama, postoje neka mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na kojima se sve još radi na tradicionalni način.

Jasuo Jamamoto s ostrva Šodošima na istoku Japana jedan je od svega jedan odsto proizvođača koji soja sos prave u drvenim bačvama.

Njegova porodica poslednjih 150 godina sama pravi bačve od bambusa koje sosu daju specifičan, i ne tako slan ukus kao što je reč o proizvodima masovne proizvodnje.



Sos se pravi od zrna soje, pšenice, soli i vode. Komercijalna proizvodnja soja sosa traje tek nekoliko meseci, ali u bačvama Jasua Jamamota zrna fermentiraju i sazrevaju dve godine, što im poboljšava ukus i podiže cenu.

U priloženom videu otkrijte kako izgleda metod koja se u Japanu koristi od 7. veka.

Autor: B92, dnevnik.hr

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ostrvo tone decenijama, Americi preti potop: Ljudi moraju hitno da se isele, a država im za to plaća skoro 43 miliona evra! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jun.2017, 11:56

Američka vlada platiće 42,8 miliona evra, kako bi pomogla stanovnicima ostrva Isle De Žan Šarl u Luizijani da se presele, budući da erozija obale preti da potopi celi grad, prenosi news.com.au...Za stanovnike ovog mesta kažu da će postati prve klimatske izbeglice na svetu...Njihov gradić je od...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.