
Izvor: Blic, 09.Jun.2011, 23:55 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Uzgajanje krastavca u svemiru
LONDON - Dugo optuživan da je glavni izvor zaraze mutirane bakterije ešerihije koli, koja je odnela nekoliko života u Nemačkoj, krastavac bi sa novim timom astronauta koji je juče iz Bajkonura poleteo ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) mogao da povrati poljuljani "ugled".
Kako piše londonski Gardian, japanski astronaut Satoši Furukava, koji je zajedno sa Rusom Sergejem Volkovim i Amerikancem Majklom Fosumom odleteo u šestomesečnu misiju u svemir, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobio je zadatak da na MKS uzgaja krastavce kako bi pomogao budućim posetiocima da proizvode vlastitu hranu.
Eksperiment "krastavac" će, takođe, imati za cilj da pokaže kako gravitacija utiče na uzgoj povrća. Ipak, astronautima će biti zabranjeno da jedu zasađene krastavce.
"Želeli bismo da ih jedemo, ali nam to nije dozvoljeno", kazao je japanski astronaut.
On, takođe, razmišlja da zasadi i paradajz kako bi kasnije mogli da prave pravu mešanu salatu.
Po svemu sudeći, Japanci imaju dara za "svemirsko kulinarstvo". Prošle godine, astronaut Soići Nogući je na MKS napravio tradicionalno japansko jelo suši.
Povezane vesti: Astronauti prekinuli svemirsku šetnju zbog kvara na odelu Lansiranje "Endevora" odloženo do 8. maja Lansiranje "Endevora" odloženo za 48 sati Ruski svemirski brod pristao na MKS Lansiran šatl Sojuz sa međunarodnom posadom