Uvek prvi u svemu

Izvor: Glas javnosti, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvek prvi u svemu

Odmah posle prvenstva Rumunije, za selektora Zorana Terzića je usledio put u Japan, zatim po povratku u Beograd, kroz nekoliko sati, počeo je sa pripremama za turnir u Montreu. „Starije“ i iskusnije odbojkašice, koje su odigrale turnir u Tokiju, dobile su zaslužen odmor, ali selektor Terzić ne može sebi da dopusti taj luksuz.

- Ne spadam u tu grupu starijih i iskusnijih već u ove mlađe. Šalu na stranu, normalno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bilo da igračicama koje su imale napornu sezonu dam odmor, kako bi polovinom jula mogle da dočekaju taj početak priprema za OI odmorne i sveže. Za Montreo vodimo jedan mlad sastav koji će biti aktuelan neke 2012. ili možda koju godinu ranije. Videćemo... - rekao je selektor Zoran Terzić.

Nacionalni tim se vratio iz Japana za koji su tradicionalno vezani uspesi, ovoga puta ostvaren je istorijski, plasman ženske odbojkaške reprezentacije na Olimpijske igre, po prvi put?

- Ova generacija je godinama unazad sve nas navikla na neke istorijske uspehe, odnosno sve što smo osvojili bilo je prvi put u istoriji. Plasman na Olimpijske igre je nešto što smo planirali od početka. S jedne strane smo verovali u uspeh, a sa druge smo vrlo dobro znali koliko je teško do tog uspeha doći. Ovaj poslednji turnir bez obzira na to koliko je lako izgledao bio je prilično težak. Problem je, pre svega, bio doći u poziciju da se igra taj turnir. Ovo je produkt dugogodišnjeg rada, ne samo našeg, već svih ljudi u Srbiji koji se bave ženskom odbojkom. Oni su stvarali te igrače u mlađim kategorijama i to je i njihov uspeh.

MEDALJA REALAN DOMET NA OI

Koliki su dometi Srbije na Olimpijskim igrama u Pekingu?

- Zvuči izlizano da je san svih sportista da se nađu na OI, ali stvarno jeste tako. To je neki vrh. Svetska prvenstva su ipak drugačija jer su posvećena samo jednom sportu. Olimpijada je nešto sasvim drugo. Ostalo je da na OI potvrdimo neki rejting. Cilj je da dođemo do četvrtfinalne utakmice i da sve učinimo da je dobijemo. Plasmanom u prve četiri ekipe bi ispunili sve naše planove. Naravno da se time ne bi zadovoljio, ali bi i to bio veliki uspeh - tvrdi Zoran Terzić.

Koliko je naša reprezentacija sazrela na ovom turniru?

- U Japanu smo svi imali osećaj da ne možemo da izgubimo, bez obzira na to koji je trenutni rezultat na terenu. Kod devojaka se videla ogromna doza koncentracije. Jednostavno igraju toliko uverene da će dobiti, da na kraju i pobede. Međutim nismo bili spremni za to takmičenje onako kao što bi trebalo. Znali smo da je umor zaista bio prevelik i da imamo problema sa povređenim igračicama. Međutim, one su vrlo lako prevazišle i odigrale na vrlo visokom nivou. Bez obzira što smo igrali jednu jaku napadačku odbojku u skoro svim utakmicama smo imali manje grešaka od protivnika. To pokazuje da je ova ekipa sazrela i da ima neki svoj stil igre, koji ne nameravamo da menjamo u skorije vreme.

Pokazalo se, na primeru Jovane Vesović, da igrači sa klupe istinski mogu da zamene prvu postavu?

- Upravo tako. Igrači koji ne igraju mnogo se lako uklapaju. To je posledica njihovog kvaliteta, ali i fantastičnog odnosa, koje ove, da ih nazovem starije i iskusnije, igračice imaju prema njima. One imaju njihovo potpuno poverenje i podršku. U takvim uslovima je lako prilagoditi se. Ovoga puta se istakla Jovana Vesović, prošlog puta Stefana Veljković... Tako očekujem da „ispliva“ još igračica. Ne treba brinuti jer je sigurno da naša odbojka ima budućnost - zaključuje Zoran Terzić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.