Uspešno operisan japanski car

Izvor: RTS, 18.Feb.2012, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešno operisan japanski car

Operacija ugrađivanja bajpasa japanskom caru Akihitu uspešno završena, saopštili zvaničnici iz carske palate. Operacija trajala šest sati, a car će ostati u bolnici na posmatranju još dve nedelje.

U Tokiju je danas operisan japanski car Akihito (78), 125. car Japana.

Bajpas operacija srčane arterije Akihitoa, sina pokojnog cara Hirohitoa koji je na japanskom prestolu proveo čak 63 godine, uspešno je prošla, izjavili su lekari bolnice u sastavu prestižnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tokijskog univerziteta.

Car Akihito normalno se probudio iz anestezije i stanje mu je stabilno. On normalno odgovara na pitanja lekara i rekao je da se dobro oseća.

Cara Akihita operisali su najpriznatiji kardiolozi u Japanu, mešoviti tim hirurga sa Tokijskog i Univerziteta Đuntendo. Prema navodima japanski medija, operacija je trajala šest sati.

Jutros se ispred carske palate u Tokiju okupilo skoro 2.000 ljudi kako bi se upisali u knjigu kojom se caru želi brz oporavak.

Veče pred operaciju u knjigu se upisao i premijer Japana, Jošihiko Noda i naveo da se "moli za zdravlje cara".

Konzilijum lekara izjavio je da će car ostati u bolnici na posmatranju još dve nedelje.

Trajnija ocena njegovog opšteg zdravstvenog stanja će biti doneta za nekoliko mesec kada se bude videlo u kojoj meri može da obavlja javne dužnosti.

Ahihito je postao car Japana 1989. godine, kada je njegov otac, car Hirohito preminuo u 87. godini.

Car u Japanu nema političku moć, i njegova funkcija je više simbolična.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.