Urnebesne intervencije francuskog umetnika na saobraćajnim znakovima u Japanu

Izvor: Blic, 15.Jan.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urnebesne intervencije francuskog umetnika na saobraćajnim znakovima u Japanu

Francuski umetnik Klet Avram čija su specijalnost intervencije na saobraćajnim znacima, naljutio se što je japanska policija privela njegovu devojku, osumnjičenu da mu je pomagala u tome.

Avram koji je proveo nekoliko dana u Japanu oko Nove godine, izveo je u Kjotu i Osaki nekoliko "umetničkih intervencija" na saobraćajnim znacima što je u Japanu kažnjivo.

- To je moj posao, ja sam umetnik - branio se on u telefonskom razgovoru za AFP.

Za policajce, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegovi "radovi" su ili sitan kriminal ili kršenje propisa o saobraćaju što treba da se utvrdi istragom koja je pokrenuta.

Njegova prijateljica, Mami Urakava, uhapšena je u sredu u Osaki.

- Moja prijatljica nije odgovorna za ono što sam uradio, mada mi ponekad pomalo pomaže. Ona je u pritvoru, nema advokata - rekao je on.

Pošto se vratio u Firencu, u Italiji, gde godinama živi, Avram je rekao da ga još nisu kontaktirale japanske vlasti, i dodao da želi da pomogne svojoj devojci.

- Znam da je Japan stroži od drugih zemalja, tako da sam radio tiho, delikatnije. Mislio sam da u najgorem slučaju mogu mene kazniti, ako me uhvate, a ne da će moju prijateljicu strpati u zatvor - rekao je on.

Avram, državljanin Francuske britanskog porekla, ipak priznaje da njegov rad "može biti nezakonit", ali insistira da "nije opasan".

On menja saobraćajne znake tako što, na primer, na znaku zabrane kretanja u suprotnom smeru docrta čovečuljka kako "nosi" belu traku, ili tako što na znaku zabrane skretanja porecrtanu strelicu pretvori u Ajfelovu kulu.

Drugde je na znaku za obavezan smer strelicu "pretvorio" u napola oljuštenu bananu, a na znaku za radove na putu figuri čoveka koja označava radnika, dodao lanac oko noge i zatvoreničku kuglu.

Za razliku od Osake, u drugim gradovima širom sveta, uključujući i Pariz, njegove radove smatraju zanimljivim i čak mu nude razne oblike saradnje, rekao je on.

- Moja greška je što nisam pravilno procenio strogost Japanaca i kulturne razlike - požalio se Avram u izjavi za AFP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.