Umreću umesto kolega koji imaju decu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2011, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Umreću umesto kolega koji imaju decu"

Moderni samuraj - Hirojuki Kono (44), iako svestan opasnosti od radijacije, otišao je u havarisanu nuklearku Fukušima da spreči veću katastrofu zato što je samac i nema dece.

Posle stravičnog zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan, javnost konačno saznaje i pojedinosti o herojima zemlje, modernim samurajima, odnosno 50 radnika nuklearke "Fukušima" koji svakodnevno rizikuju svoje živote u pokušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da spreče nuklearnu katastrofu ogromnih razmera.

Novinar Frans presa Kimiko de Frejtas uspeo je da intervjuiše jednog od njih, iako se njihovi identiteti drže u tajnosti. U pitanju je Hirojuki Kono (44), koji je opisao šta njega i kolege motiviše i tera na veliku žrtvu i odakle im beskrajna unutrašnja snaga da se bore sa havarisanom nuklearkom.

"Nakon zemljotresa dobili smo od šefa mejl u kojem je pisalo: 'Pažnja! Voleli bismo da dođete na posao. Možete li?'", priča Kono, i dodaje da njemu nije trebalo dugo da se odluči.

"Iskreno rečeno, niko od nas nije želeo da se vrati u razrušenu elektranu. Visina radijacije je ogromna i znam da ću iz nuklearke izaći sa telom koje više nikada neće biti isto. Međutim, osetio sam obavezu da se vratim na posao jer sam samac, nemam dece i bolje je da se žrtvujem ja, nego moje kolege koje imaju porodice koje zavise od njih", objasnio je Kono.

On je zatim citirao staru japansku izreku koja opisuje pripadnost zajednici.

"Svi jedemo iz istog tanjira. Nekada smo se zajedno smejali, a sada moramo da ostanemo zajedno i kada nemamo razloga za smeh. Nije vreme da napustim prijatelje" ispričao je Kono, i dodao da su roditelji shvatili i podržali njegovu odluku.

"Otac je takođe radio u elektrani i sve mu je bilo jasno. Majka je, ipak, bila u nedoumici, ali mi je na kraju poručila da se vratim što pre", rekao je Kono.

On je novinaru Frans presa ispričao i svoje utiske u trenutku zemljotresa i cunamija.

"Mislio sam da je to šala mojih kolega jer je prethodnog dana bio blaži potres. Ipak, kada je sve počelo da se trese i da stvari padaju sa polica, shvatio sam šta se događa i izleteo iz elektrane. Svi smo bili napolju kada smo čuli povike: 'Cunami, cunami dolazi!' U daljini smo ugledali veliki talas i počeli smo da bežimo još brže. Sledeće čega se sećam jeste da je 'Fukušima' bila potopljena. Izgledala je kao usamljeni greben usred mora", priča Kono.

Heroj Japana je naglasio da će njegova zemlja uspeti da se oporavi od prirodne i nuklearne katastrofe.

"Japan je posle Drugog svetskog rata bio potpuno razoren, ali smo se ipak uzdigli. I sada je Japan uništen, ali ćemo se opet podići", zaključio je Kono, i izrazio zahvalnost ljudima širom sveta na solidarnosti sa Japanom.

Svoja iskustva u sanaciji nuklearke ispričao je još jedan od radnika "Fukušime", čije ime nije objavljeno.

"Posao je izuzetno težak. Naš zadatak je da obilazimo razrušene reaktore kako bismo ustanovili oštećenja. Zbog specijalnih zaštitnih odela kretanje unutar postrojenja nam je otežano. Takođe, na licima imamo gas-maske koje nam smanjuju vidno polje. Jedva vidimo kuda se krećemo i gde su nam kolege, čujemo samo njihovo disanje kroz maske", kaže radnik.

On je dodao da su, upravo zbog slabe vidljivosti, radnici pre desetak dana upali u kontaminiranu vodu i bili izloženi povećanoj radijaciji.

"Ugao vidljivosti pod punom opremom je izuzetno mali. Dodatni problem predstavljao im je mrak unutar postrojenja jer u tom periodu još nije bilo struje u centrali", kaže radnik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.