Umetnost koja je prešla granice?

Izvor: B92, 12.Jun.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost koja je prešla granice?

Nakon brojnih kritika o promovisanju nasilja koje je pevačica Rihanna dobila na račun svog novog spota za pesmu "Man Down”, magazine "Time” objavio je prošle sedmice listu deset najkontroverznijih spotova, a prvo mesto zauzeo je spot Marilyna Mansona za pesmu "(S)aint”.

"Spot sadrži scene samopovređivanja, ženske golotinje, masturbacije, oralnog seksa i upotrebe narkotika, zato uopšte ne čudi što je njegova izdavačka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuća odbila da objavi spot u Americi”, smatra kritičar Everett Rosenfeld. Međutim, video koji je finansirao sam izvođač, emitovan je u Japanu i Nemačkoj, sa zamagljenim snimkom u trenucima prikazivanja genitalija i scena seksa. Ipak, kako navodi Rosenfeld, najuznemirujući deo u spotu je zapravo onaj u kojem se Manson kupa u kadi.

Drugo mesto pripalo je prošlogodišnjem spotu koji izvodi mlada pevačica M.I.A., jedna od zvezda ovogodišnjeg "Exit-a”. Kratak film za pesmu "Born free” objavljen je samo na internetu. "Riđokosi zaista nemaju odmora. Izgore lako na suncu, često ih zovu 'ginger’, a sada ih u njenom spotu besmisleno ubijaju.Video prati pripadnike specijalnih jedinica koji pronalaze riđokose i ubijaju ih. Kadar u kojem ubijaju jedno dete je toliko slikovit da je većina mreža odbila da emituje spot”, tvrdi novinarka Claire Suddath. Ona smatra da se iza spota krije sasvim jasna poruka protiv genocida i nasilja. "Nažalost, ovo fiktivno klanje ne razlikuje se mnogo od mnogih zločina koji su se zaista desili”, zaključuje Suddath.

Nekadašnji MTV-jev 'favorit’, kada je reč o kontroverznim spotovima, video za pesmu "Smack My Bitch Up” grupe "The Prodigy”, našao se ovoga puta na trećem mestu. "Ne samo da mnogi tvrde da i tekst pesme promoviše nasilje, već i video uključuje seks sa prostitukama, upotrebu kokaina, golotinju, vožnju u pijanom stanju i nasilje nad ženama”, objašnjava Rosenfeld. Zbog ovog spota članovi benda optuživani su za mizoginiju i veličanje nasilja, iako se na kraju snimka ispostavlja da je glavni akter zapravo žena. "Mada je spot u početku zabranjen na televiziji, publika je zahtevala od MTV kanala da ga prikazuje, pa je ta mreža popustila i emitovala spot posle ponoći.”

Lista deset najkontroverznijih spotova izgleda ovako:

1. Marilyn Manson, '(S)aint'

2. M.I.A., 'Born Free'

3. The Prodigy, 'Smack My Bitch Up'

4. Rihanna, 'Man Down'

5. Eminem, 'Stan'

6. Erykah Badu, 'Window Seat'

7. Garth Brooks, 'The Thunder Rolls'

8. Madonna, 'Like a Prayer'

9. Christina Aguilera, 'Dirrty'

10. Fiona Apple, 'Criminal'

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.