U svetu trenutno rade 372 nuklearke

Izvor: S media, 04.Jul.2010, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svetu trenutno rade 372 nuklearke

Projekti gradnje novih atomskih elektrana uveliko se razmatraju u celom svetu, a prema podacima Medjunarodne agencije za energiju na globalnom nivou sada rade postrojenja u 372 nuklearne elektrane, sa ukupno 440 reaktora, prenosi u najnovijem broju časopis ”kWh''.

Najviše nuklearki ima u SAD - 106, zatim u Francuskoj - 63, Japanu - 55, Rusiji - 32, Nemačkoj - 20.

U našem neposrednom okruženju postoji čak desetak nuklearnih reaktora, u nuklearkama ”Krško''u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Sloveniji, ”Pakš'' u Madjarskoj, ”Černe vode'' u Rumuniji, ”Kozloduj''u Bugarskoj, a u poslednje vreme se govori o izgradnji nove atomske elektrane ”Belene'' u Bugarskoj, sa dva nuklearna bloka od po 1.000 megavata.

Apsolutni planetarni lider po broju nuklearnih elektrana su SAD sa 106 atomskih centrala , ukupne instalisane snage od 102.000 megavata.

Francuska je već decenijama apsolutni evropski lider u proizvodnji električne energije u nuklearnim elektranama, jer raspolaze sa 63 "atomke", instalisane snage od 75.000 megavata.

Ta evropska zemlja troši samo 40 odsto električne energije proizvedene u nuklearkama, a ostatak izvozi i godišnje zaradjuje milijarde dolara.

Japan sa "flotom" od 55 nuklearki, kapaciteta 55.000 megavata, obezbedjuje 35 odsto sopstvenih potreba za električnom energijom.

Pre dve godine u Japanu je otvoreno osam novih nuklearnih elektrana, a u toku su radovi na jos sest nuklearki.

Kina raspolaze sa 11 nuklearki, od 10.000 megavata instalisane snage. Do kraja ove godine u Kini se zavrsavaju još 22 nuklearke, po čijem završetku bi ukupna instalisana snaga tih elektrana u Kini trebalo da dostigne 25.400 megavata.

U toj azijskoj zemlji su uradjeni projekti za čak 134 nuklearne elektrane, a do 2050. godine biće u upotrebi 88 takvih postrojenja.

Kanada raspolaže sa 18 nuklearki, ta zemlja je najveći svetski proizvodjač uranijuma - "goriva" neophodnog za nuklearke, dok je Australija takodje veliki proizvodjač uranijuma i sklopila je ugovor o snabdevanju Kine tom sirovinom za narednih pola veka.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.