U nedelju skup Beograd za Japan

Izvor: Politika, 07.Apr.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju skup Beograd za Japan

BEOGRAD - Grad Beograd i Srpsko-japansko društvo „Beograd - Tokio” organizovaće u nedelju, 10. aprila, u podne na Trgu republike skup podrške i zahvalnosti narodu Japana pod nazivom „Beograd za Japan”, saopšteno je danas iz gradske uprave.

Najavljeno je da će se prisutnima obratiti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ambasador Japana Tošio Cunozaki, a skupu podrške prisustvovaće i druge istaknute ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz kulturnog, javnog i sportskog života grada i republike.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća Zelenilo-Beograd i javnog preduzeća Srbija šume će iz „žutog” autobusa, jednog od 93 koje je japanski narod donirao Beogradu, besplatno građanima podeliti 1.001 sadnicu trešnje.

„Ovo drvo u Japanu simbolizuje verovanje da prosperitet, napredak i ljubav očekuju svakoga ko prolećni dan sa porodicom provede ispod rascvetale trešnje, pa će tim gestom istovremeno biti poslata poruka narodu Japana da nije zaboravljen”, kaže se u saopštenju.

Na štandovima Crvenog krsta, koji će biti postavljeni na platou Trga republike, biće postavljene kutije za dobrotvorne novčane priloge, a građanima će biti omogućeno i da na posebno pripremljenim kartama upišu svoje želje narodu Japana.

Od 2000. godine, pored 93 autobusa, Japan je Beogradu donirano i desetak sanitetskih vozila, rendgen aparate i drugu medicinsku opremu za gradske i republičke zdravstvene institucije.

Narod i vlada Japana pomogli su rekonstrukciju i opremanje više beogradskih osnovnih, srednjih škola i fakulteta, kao i ustanova kulture i izgradnju 206 stanova za ratne vojne invalide i 50 stanova u okviru socijalnog stanovanja u naselju Kamendin.

„Beograd i Beograđani na ovaj način žele da iskažu prijateljsku solidarnost i zahvalnosti narodu Japana, koji je u danima kada je to Beogradu bilo najpotrebnije nesebično pomogao”, navodi se u saopštenju. 

Fonet

objavljeno: 07.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.