U Tokiju odlučili da pruže savete predsedniku Rusije

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tokiju odlučili da pruže savete predsedniku Rusije

04.10.2010. - Vlada Japana preporučuje Medvedevu da ne obilazi ruska ostrva Južne Kurile

Vlada Japana je ovih dana preporučila predsedniku Rusije, da ne poseti Južne Kurile, jer ih Japanci smatraju svojim. Medvedev nije išao tamo zbog nevremena, ali je upozorio: ta će ostrva on obavezno posetiti. MIP RF je preporučio Japanu da ne daje takve preporuke.

Prva lica Sovjetskog Saveza i Rusije ranije nikada nisu posećivala Južne Kurile. Medvedev je planirao da ode >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tamo odmah posle posete Kini. Saznavši o toj nameri, Japanci su počeli da insistiraju da on ne ide tamo. Tokio je stavio na znanje ruskoj strani svoj stav, - izjavio je portparol vlade Japana. Stav se sastoji u tome da ne bi Medvedev išao na Južno-Kurilska ostrva. Specijalno da bi ispričao o tome, šef MIP Japana je pozvao ruskog ambasadora. A premijer Japana Naoto Kan je potvrdio: Tokio smatra ta ostrva svojim. Osim toga, iz vlade Japana su saopštili: ako dođe do posete Medvedeva ostrvima, japanska strana će morati da pruži odlučan otpor.

Dakle, sada u Tokiju odlučuju, koja mesta Rusije ima pravo da poseti ruski predsednik, a koja nema?

Obavezno ću ići tamo (odnosno, na Južne Kurile) - izjavio je Medvedev, to je važni region naše zemlje.

Pokušaji korigovanja Medvedevljevih maršruta su izazvali negodovanje čak i kod umerenih političara. Na primer, šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Konstantin Kosačov se izrazio na takav način: Japanska strana može da smatra kako god hoće. To ne znači da njeno mišlenje mora da bude za Rusiju znak za delovanje. Predsednik u okviru svog posla posećuje različite geografske regione RF. Kurilska ostrva su geografski region sa bezuslovnom juridikcijom Rusije nad tim teritorijama. Radi njihove posete predsedniku nisu potrebni dozvola, usklađivanje, ni konsultacije.

Reagovanje ruskog MIP-a je takođe bilo očekivano strogo: Predsednik Rusije samostalno određuje maršrute poseta teritorije svoje zemlje. Saveti spolja su neumesni i neprihvatljivi. Japan stalno koristi prema Južnim Kurilama termin «ostrva nezakonito okupirana od strane Rusije». U vezi sa time Moskva smatra potrebnim da podseti da su pomenuta ostrva teritorija RF u skladu s međunarodno-pravnim realnostima prema rezultatima Drugog svetskog rata i fiksiranim, između ostalog, u Statutu UN.

Nekada je Japancima bilo drago da je Rusija priznala status ostrva kao temu za pregovore. Međutim, spremnost Moskve da razgovara ne znači spremnost da revidira rezultate Drugog svetskog rata.

Nije važno da su pre 1945. godine ta ostrva pripadala Japanu. Mnogo toga mu ga pripadalo - na primer, polovina ostrva Sahalin. I njega treba da vratimo? A ono što je dobio militaristički Japan tokom agresivnih ratova: Mandžurija, Koreja, Indokina, Flipini, bezbroj ostrva u Pacifiku sve do Indonezije i Nove Gvineje. Možda Japanci žele i to da dobiju natrag?

U Tokiju kažu da ne žele Filipine, ni Indoneziju, već samo ono što smatraju da im je bilo oduzeto nepravedno. Znači, dok mladi zubati Japan, koristeću svoju vojnu prevlast, oduzimao nezaštićenim susedima komad po komad, dok je preuzimao kolonije evropskih država, koje je osvojio Hitler, a koje su ostale bez gazdinstva, - onda pitanje pravednosti ga nimalo nije uzbuđivalo. Teško je verovati da su se Japanci ustručavali što vladaju južnim delom ruskog ostrva Sahalin. Bio je rat, koji je Ruska Imperija izgubila, a Japan dobio. Zato je ruski Sahalin postao pola japanski.

Većina granica, koje danas postoje u svetu, povućena je prema rezultatima ratova. Pobednik, a ne onaj ko je izgubio, odlučuje gde će biti povučene te granice. Da je Sovjetski Savez izgubio Drugi svetski rat, teško je da se zamisli šta bi od njega učinili hitlerovska Nemačka i njen saveznik - militaristički Japan. Međutim, Japan koji je izgubio rat, živi, prosperira, a čak i ima teritorijalne pretenzije prema pobedniku.

Između ostalog, u Drugi svetski rat se militarističi Japan uvukao sam, prema sopstvenoj želji. On je otpočeo rat u Aziji pre nego je počeo rat u Evropi. Što seješ, to i žanješ. On je još lako prošao u odnosu na Nemačku, koja je izgubila četvrtinu nacionalne teritorije.

Međutim, Rusija je izašla ususret Japancima i počela s njima da govori. Strane su razrađivale projekte zajedničkog ekonomskog osvajanja tih ostrva. Međutim, u januaru ove godine su Japanci izjavili: taj put ih više ne zanima - oni žele samo da dobiju ostrva.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.