U Rimu o reformama Saveta bezbednosti

Izvor: RTS, 16.Maj.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rimu o reformama Saveta bezbednosti

Oko 100 delegacija u Rimu raspravlja o reformama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Među učesnicima Rusija i Kina. Italija traži jedno mesto za EU, Indija, Nemačka, Japan i Brazil hoće da budu stalne članice. Srbiju zastupa Vuk Jeremić.

Italijanski predlog reforme najmoćnijeg tela svetske organizacije tema je konferencije na kojoj će, u Rimu, učestvovati više od 100 delegacija, uključujući predstavnike dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusije i Kine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Konferencija, na kojoj učestvuje i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, organizovana je kako bi Italija promovisala ideju o davanju Evropskoj uniji jednog mesta u Savetu bezbednosti, što se kosi sa težnjama Indije, Brazila, Nemačke i Japana, država koje već godinama lobiraju za stalno članstvo o tom telu.

Prema rečima šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija, Evropska unija treba da ima jedno mesto u Savetu bezbednosti i ne slaže sa sa predlozima reforma koje zastupa Nemačka i pojedine članice.

"Mi smo protiv povećanja broja stalnih članica. Smatramo da EU treba da ima jedno stalno mesto u Savetu bezbednosti, u protivnom doći ćemo u situaciju da tvrdimo da Evropa govori jednim glasom, a da se zatim svađamo sa Nemačkom koja treba da dobije mesto stalne članice. To ne sme da se dogodi", rekao je šef italijanske diplomatije Fratini, prenosi Ansa.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Italije Mauricio Masari objasnio je prethodno da Italija smatra da predlog G4 (Nemačka, Brazil, Indija i Japan) o reformi Saveta bezbednosti UN "unosi razdor i ne može doprineti većoj efikasnosti ili demokratičnosti SB".

Tom predlogu Italija suprotstavlja svoj predlog koji podrazumeva "reformu koja omogućuje bolju regionalnu zastupljenost i povećava broj rotirajućih članica koje nemaju pravo veta u Savetu bezbednosti".

Ministar Jermić će se susresti sa Fratinijem i drugim zvaničnicima na skupu, a učesnicima će se obratiti uvodnim izlaganjem i predsednik Generalne skupštine UN Džozef Dajs, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Konferencija počinje svega nekoliko dana pošto je šef UN, Ban Kimun pozvao članice svetske organizacije da hitno počnu proces reformi Saveta bezbednosti, ali se Italija odmah usprotivila širenju petnaestočlanog tela.

Pokušaji da se reformiše Savet bezbednosti traju već tridesetak godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.