U Japanu prizemljeni drimlajneri

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Japanu prizemljeni "drimlajneri"

"Boing 787 drimlajner" japanskog avio-prevoznika prinudno sleteo zbog požara. Japanske vlasti prizemljile sve letelice ovog tipa zbog serije neobjašnjenih incidenata u poslednjih nedelju dana. 

Avion "boing 787 drimlajner" japanske avio-kompanije ANA danas je prinudno sleteo na aerodrom u gradiću Takamacu na ostrvu Šikoku zbog požara koji je ispunio pilotsku kabinu.

Smatra se da je požar izbio usled kratkog spoja u prostoriji ispod kabine odakle šuma kablova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi komande sa konzole za upravljanje ka krilima i repu aviona.

Sto dvadeset devet putnika i 8 članova posade evakuisani su iz zadimljenog aviona odmah po sletanju, a jedna osoba je prevezena u bolnicu.

Japanske saobraćajne vlasti odlučile su da prizemlje sve letelice ovog tipa, jer je u proteklih nedelju dana zabeleženo čak šest kvarova na "drimlajnerima" u posedu japanskih avio-prevoznika u zemlji i inostranstvu.

Najpre je 7. januara iz zadnjeg dela trupa "drimlajnera" u sastavu japanskog prevoznika JAL na stajanci na aerodromu Logan u Bostonu izbio požar, da bi samo dan kasnije druga letelica istog tipa i istog prevoznika, bila zaustavljena na pisti, takođe u Bostonu, pred samo poletanje zbog curenja goriva iz rezervora na krilu.

Početkom ove nedelje, u Japanu je tokom tankovanja goriva u "drimlajner" došlo do neželjenog spontanog otvaranja ventila i izliva goriva na pistu.

Jedanestog januara, takođe u Zemlji izlazećeg sunca, piloti su na drugom avionu istog tipa prijavili pukotinu u spoljnjem sloju stakla kabine nastalu tokom leta, a istog dana zabeleženo je i izlivanje ulja iz motora još jednog "drimlajnera" tokom rulanja po pisti.

"Boing 787" ušao je u upotrebu krajem 2011. godine, a njegov prvi poručilac i korisnik je upravo japanski prevoznik ANA. Ta kompanija trenutno poseduje 17, a domaći rival JAL 8 aviona tog tipa. Oko 35 odsto delova ove letelice proizvodi se u Japanu.

Američki proizvođač "Boing" trenutno ima 800 narudžbina za "drimlajner" koji se smatra revolucionarnim modelom, jer zbog svoje male težine postignute upotrebom ugljeničnih vlakana za proizvodnju trupa, troši 20 odsto goriva manje nego drugi avioni slične namene i doleta. Jedna letelica ovog tipa, zavisno od verzije, košta između 150 i 200 miliona dolara.

Početak isporuke ovog aviona svetskim avio-kompanijama kasnio je više od godinu dana zbog problema sa električnim instalacijama. Sa obzirom na to da su japanski prevoznici prvi počeli eksploataciju "drimlajnera" teškoće koji oni sad doživljavaju mogu imati značajne reperkusije na dalju proizvodnju i prodaju ovog putničkog aviona najnovije generacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ceo svet prizemljio "drimlajnere"

Izvor: B92, 17.Jan.2013, 10:01

Tokio -- Evropske, američke, japanske, indijske i čileanske vlasti prizemljile su sve avione "boing 787 drimlajner", nakon prinudnog sletanja takve letelice u Japanu...Kompanija Boing je izrazila uverenje da su njeni avioni bezbedni. Ipak, trenutno 41 od ukupno 50 letelica tog tipa mora da ostane na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.