Trumanov potomak u Hirošimi

Izvor: RTS, 31.Jul.2012, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trumanov potomak u Hirošimi

Klifton Truman Danijel, unuk američkog predsednika Harija Trumana koji je naredio bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, posetiće Japan gde će prisustvovati ceremonijama obeležavanja tih tragičnih događaja.

Ovogodišnje ceremonije u znak obeležavanja eksplozija atomskih bombi u Hirošimi i Nagasakiju imaće posebno simbolično značenje. Naime, unuk Harija Trumana prvi je član porodice bivšeg američkog predsednika koji će se pokloniti poginulima u memorijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centrima 2. i 6. avgusta, prenosi agencija Kjodo.

To će biti prvi put da bilo koji član porodice Truman prisustvuje ceremonijama obeležavanja velikog stradanja u eksplozijama atomskih bombi.

Kako navodi agencija Kjodo, poseta unuka Harija Trumana koji je naredio bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki veoma je simbolična i osetljiva za japanski narod.

Danijel je rekao da ima obavezu da kao unuk bivšeg predsednika pomogne u naporima u borbi protiv nuklearnog oružja.

Na takav potez se odlučio, kako kaže, posle razgovora sa bratom Sadako Sasaki, devojčice koja je imala dve godine kada je bomba bačena i koja je umrla deset godina kasnije od leukemije izazvane radijacijom.

Dok je bila u bolnici, Sadako je pokušala da napravi hiljadu origami ždralova, što bi, prema verovanju, trebalo da joj ispuni jednu želju. 

Sadako je uspela da napravi 644 ždrala pre nego što je umrla, a njeni prijatelji su dovršili ostatak pre nego što su je sahranili zajedno sa njima. Prema toj priči napisana je i knjiga, a njena statua stoji u Parku mira u Hirošimi.

Kobni 2. i 6. avgust

Ta priča motivisala je unuka bivšeg predsednika SAD da poseti Hirošimu i Nagasaki. Posle kapitulacije Nemačke u Drugom svetskom ratu 8. maja, savezničke sile okrenule su se  Japanu, čije vlasti, i pored brojnih poraza, nisu želele da potpišu kapitulaciju.

U Potsdamskoj deklaraciji 26. jula 1945. godine SAD je zajedno sa Velikom Britanijom i Kinom pozvale Japan da položi oružje ili će biti suočen sa "brzom i potpunom destrukcijom".

Japanska vlada odlučila je da ignoriše ovaj poziv, a Vašington je odlučio da baci dve atomske bombe na Japan. Prva, nazvana "mali dečak", bačena je 2. avgusta na Hirošimu, a druga "debeli čovek" 6. avgusta na Nagasaki.

U Hirošimi je u prva dva dana, od direktnog udara i opekotina, poginulo od 90.000 do 160.000 ljudi, dok je u Nagasakiju umrlo od 60.000 do 80.000 ljudi.

Od posledica radijacije u narednih 30 godina, prema podacima memorijalnih centara u Hirošimi i Nagasakiju umrlo je oko 400.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trumanov unuk u poseti Hirošimi

Izvor: B92, 31.Jul.2012

Čikago -- Klifton Danijel, unuk američkog predsednika Harija Trumana koji je naredio da se bace atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, posetiće Japan...To će biti prvi put da neko od Trumanovih potomaka prisustvovati ceremoniji obelažavanja tih tragičnih nuklearnih eksplozija...Pre 14 godina Danijel...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.