Trka za upis u srednje škole, nadareni đaci već na testu

Izvor: RTS, 02.Jun.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za upis u srednje škole, nadareni đaci već na testu

Ovog vikenda prijemne ispite polažu budući matematičari, informatičari, filolozi, muzičari, slikari, balerine. Na jedno mesto, konkurišu dva do tri učenika. Ove godine je svršenih osnovaca 71.661, a u srednjim školama je 5.600 mesta više.
Završni ispiti za sve srednjoškolce su od 18. do 20 juna. Međutim, za nadarene najvažniji ispiti su ovog vikenda. U Fililoškoj gimnaziji najveće interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za engleski, španski i japanski jezik.

Budući filolozi kažu da su im zanimljivi i engleski i kineski, dok će drugi upisati španski ili italijanski jezik.
Interesovanje za filologiju ne jenjava, kažu u školi. Za 168 mesta konkuriše 250 kandidata.
"To pokazuje nešto što nas raduje – da je u ovo vreme apsolutne dominacije informatičkih znanja i kompetencija, interesovanje mladog sveta za filološke nauke, književnost i kulturu veliko. Kod njih se održava balans između ta dva pola koje svako društvo mora da ima", kaže direktor Filološke gimnazije u Beogradu, Duško Babić.
Za stotinu mesta u Matematičkoj gimnaziji konkuriše 259 učenika.
Trećina dece je iz Srbije, ali stižu i iz Republike Srpske i Crne Gore.
Matematičku gimnaziju učenici upisuju zato što je smatraju najboljom, ili, kako kažu, zato što su u njoj obrazovanje stekli i njihovi roditelji.
Direktor Matematičke gimanzije Srđan Ognjanović ukazuje da će oni koji se danas upisuju, raditi do 2080. ili 2070 godine.
"Svet će se mnogo promeniti do tada, ali ta znanja matematička i informatička će ostati", kaže Ognjanović.
Budući informatičari sutra testiraju svoje sposobnosti.
Država je najavila da će u zavisnosti od rezultata, od naredne školske godine upisati i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, jer se za polaganje prijemnog prijavilo 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.