Treća ekonomija na svetu ne mari za njih? Odložili plan o povećanju broja žena na visokim položajima

Izvor: B92, 25.Dec.2020, 14:42

Treća ekonomija na svetu ne mari za njih? Odložili plan o povećanju broja žena na visokim položajima

Japan je danas ponovo odložio plan da do kraja 2020. bude 30 odsto žena na visokim položajima, čime je potvrđeno da treća ekonomija u svetu kasni po pitanju rodne ravnopravnosti.

Vlada premijera Jošihide Suge usvojila je novi petogodišnji plan o rodnoj ravnopravnosti sa ciljem da se to postigne "što je pre moguće" tokom narednih deset godina.

Japanska vlada procenjuje na 14,8 odsto učešće žena na odgovornim položajima, što predstavlja veliko kašnjenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznaje vlada.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnoj nejednakosti za 2019. godinu, Japan je na 121. mestu od 153 zemlje i na 131. mestu po učešću žena na visokim položajima u kompanijama, politici i administraciji.

Cilj o 30 odsto žena na visokim položajima datira još iz 2003. godine za vreme vlade Junićira Koizumija.

Posmatrači su očekivali da će u novom petogodišnjem planu biti pomenuta mogućnost da žene zadrže devojačko prezime, dok zakon sada nalaže da bračni par ima isto prezime, što obično znači da žena menja prezime.

Dok ankete pokazuju da su Japanci sve više za izmene tog zakona, vladajući konzervativci su protiv tih izmena.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.