Tramp: Saveznici ne cene američku vojnu podršku

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2016, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Saveznici ne cene američku vojnu podršku

Donald Tramp je ponovo dao kontroverznu izjavu. Ovog puta na račun saveznika SAD. Tokom govora u Ajovi kandidat za predsednika je rekao da su Amerikanci decenijama štitili Evropu i zemlje istočnoazijskog regiona, a da saveznici u ovom trenutku to ne umeju da cene.

Milijarder je naveo Japan kao nezahvalnog saveznika. On je izjavio da vojna podrška uopšte nema smisla zbog zabrane Tokiju da koristi nacionalnu vojsku van zemlje.

„Dozvolite mi da kažem nekoliko reči o izjavi Klintonove da mi nikad ne ostavljamo na cedilu naše saveznike. Ova izjava je divna, ja bih rekao — predivna. Samo ima jedan problem. Kada mi govorimo: ’Mi nikad nikog ne ostavljamo na cedilu, samo nam platite više‘, dobijamo odgovor: ’Vi nas i tako ne ostavljate, zašto da vam plaćamo više?‘. Treba razmisliti o tome da se izađe iz tog sporazuma. Nije obavezno to uraditi, ali ipak. Ako Japan napadnu, prema sporazumu, mi ćemo baciti najbolje što imamo na njegovu zaštitu. Ako nas napadnu, oni jednostavno mogu sedeti kući i gledati svoje ’Soni‘ televizore. To treba da bude saradnja u obostranom interesu. U protivnom treba izaći iz sporazuma ili, u krajnjem slučaju, zapretiti da ćemo to uraditi“, izjavio je Donald Tramp.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.