Totalna provera svetske nuklearne energetike

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Totalna provera svetske nuklearne energetike

19.03.2012. - Jačanje bezbednosti nuklearnih objekata

U ponedeljak u Beču započelo je međunarodno savetovanje eksperata MAGATE, posvećeno nuklearnim reaktorima i bezbednosti rukovanja sa odrađenim nuklearnim gorivom.

Vreme rada foruma podudarilo se sa godišnjicom havarije na nuklearnoj centrali Fukušima. Havarija je negativno uticala na razvoj svetske nuklearne energetike. Posle Fukušime niz zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << doneo je odluku o zatvaranju starih reaktora, izgrađenih pre nekoliko decenija. A nove nuklearne centrale će se razvijati pod uslovom garantovane bezbednosti njihove eksploatacije. Govori direktor Instituta za probleme bezbednog razvoja nuklearne energetike Leonid Boljšov:

Komisija za nuklearno regulisanje SAD istakla je tri zahteva za dodatnu ventilaciju. I još neke dodatne mere već za sve američke nuklearne centrale. U njima se zahteva da se istovremeno razmatra izbijanje različitih retkih sitaucija koji mogu da dovedu do neprijatnosti na bloku.

Važan korak u jačanju bezbednosti nuklearnih objekata postale su totalne provere i stres-testovi koje su izvele zemlje-korisnice civilne nuklearne energetike. Rusija je takođe izvela svoja istraživanja, koja se po metodici u mnogome podudaraju sa stranim, ističe zvanični predstavnik državne korporacije Rosatom Sergej Novikov:

Upravo sada Evropska komisija sakuplja sve rezultate nacionalnih stres-testova, kako bi ih uporedila. U Rusiji, između ostalog, ova metodika je čak potpunija nego i EU. U EU nacionalni resori nisu postigli sporazum u pogledu provere na teroristički napad, nisu uspeli da pruže ove podatke, pošto ih smatraju ih tajnim sa tačke gledišta nacionalne bezbednosti.

Po rečima Sergeja Novikova, u Rusiji su bili izvedeni i testovi na suprotstavljanje terorističkom napadu. Rezultati su više nego optimistični. Ipak rad na povećanju nivoa bezbednosti i usavršavanju tehnologija reaktora ne treba da se obustavlja, podvlači ekspert Instituta nuklearne energije SAD Edrian Hejmer:

Dženeral Elektriks predlaže nove tehnologije konstruisanja nuklearnih reaktora, ali to treba da odobri Komisija za nuklearno reglamentiranje SAD. Reč je o pojednostavljivanju ključajućih lakovodnih reaktora na osnovu prirodne cirkulacije. To je korišćenje prirodnih pojava radi hlađenja reaktora. Ove razrade mogu da rade i da hlade bez priključenja na struju.

Havarija na nuklearnoj centrali Fukušima dokazala je neophodnost jačanja međunarodne saradnje u sferi nuklearne bezbednosti. Između ostalog u razradi reaktora nove generacije na brze neutrone. Zajedničku mapu puta u konstruisanju takvih reaktora razrađuje korporacija Rosatom i francuski Komesarijat za atomsku energetiku i alternativne izvore energije.

Oleg Nehaj,


Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.