Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2015, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tošibi preti kazna od 60 miliona dolara zbog lažnih izveštaja

Japanski tržišni regulator je saopštio danas da bi elektronski gigant Tošiba mogao biti kažnjen sa rekordnih 60 miliona dolara zbog šeme "naduvavanja" profita, koja je ugrozila reputaciju jedne od najpoznatijih japanskih kompanija.

Naime, japanska komisija za nadzor trgovanja hartijama od vrednosti i berzi preporučila je izricanje kazne Tošibi u iznosu od 7,37 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << milijardi jena (60 miliona dolara) zbog falsifikovanja izveštaja o zaradi, što je, kako navodi njujorška agencija "Blumberg", jedna od najvećih finansijskih kazni koju je ikada tražio jedan regulator.

"Kompanija Tošiba je u više navrata obmanula investitore, pošto je u periodu između 2012. i 2013. godine dostavljala lažne finansijske izveštaje", navodi se u saopštenju tog regulatora.

Ranije ove godine, ova kompanija, sa tradicijom dugom 140 godina, bila je pogođena sramnim otkrićem da su njeni rukovodioci lažirali izveštaje o zaradi.

Tada je nezavisna komisija, angažovana na zahtev Tošibe, saopštila da je ta kompanija preuveličala profit iz poslovanja za 151,8 milijardi jena (1,22 milijarde dolara) i da je praksa "naduvavanja" cifri profita pokrenuta posle finansijske krize koja je izbila pre sedam godina, nakon čega su visoki menadžeri počeli da postavljaju nerealne ciljeve zarada.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tošibi prijeti kazna od 60 miliona dolara zbog lažnih finansijskih izvještaja

Izvor: Capital.ba, 07.Dec.2015

TOKIO, Japanski tržišni regulator je saopštio danas da bi elektronski gigant Tošiba mogao biti kažnjen sa rekordnih 60 miliona dolara zbog šeme „naduvavanja“ profita, koja je ugrozila reputaciju jedne od najpoznatijih japanskih kompanija. Naime, japanska komisija za nadzor trgovanja hartijama...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.