Topola: Šumadija do – Tokija

Izvor: Šumadija Press, 21.Maj.2015, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topola: Šumadija do – Tokija

Godinu i po dana pripreman izvoz vina u Japan, vinarija „Aleksandrović, iz Vinče kod Topole, počeće za mesec dana.

Kako kaže Božidar Aleksandrović, vlasnik ove vinarije, ugovor je potpisan na tri godine, u prvoj je planiran izvoz 5.000, a u drugoj dvostruko više flaša, najviše penušavog vina „trijumf“, koje ne može da se zove „šampanjac“, pa su ga proizvođači nazvali „šumadinac“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press <<

Vina iz Vinče mogu da se kupe u San Francisku, Čikagu, Los Anđelesu, Londonu, a biće uskoro i u ponudi prodavnica i restorana u Tokiju.

Ovo je, inače, prvo srpsko vino koje se pojavljuje na japanskom tržištu.

Japan u Srbiju godišnje izveze proizvoda u vrednosti od 30 miliona, a uveze za 40 miliona dolara. Cilj je da povećamo razmenu između naših zemalja, koja je, za sada, mala. Srbija može da izvozi više prerađevina od mesa, kao i drugih prehrambenih proizvoda, za koje sam se uverio da imaju visok kvalitet – rekao je Masafumi Kuroki, ambasador Japana u Beogradu, na jučerašnjoj svečanosti u Vinči, na kojoj je ovaj izvozni posao najavljen.

Željko Sertić, ministar privrede u Vladi Srbije istakao je da u Japanu poštuju tradiciju, rad i posvećenost poslu i da su u kvalitetnom vinu iz Šumadije prepoznali tradiciju porodice koja se vinogradarstvom i vinarstvom bavi više od 100 godina, trud i predanost poslu, a ovo, svakako, može da znači i otvaranje probirljivog japanskog tržišta i za druga kvalitetna srpska vina.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.