Tokio spreman za OI 2016.

Izvor: B92, 27.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokio spreman za OI 2016.



Veliki deo interesovanja za Olimpijske igre usmeren je ka ovogodišnjem domaćinu Pekingu, dok se situacija tek zahuktava za četiri grada koji se kandiduju da budu domaćini 2016. godine. Madrid, Čikago, Tokio i Rio de Žaneiro se nadaju da će dobiti glasove Međunarodnog olimpijskog komiteta dogodine. Olimpijske igre u Tokiju 1964. bile su prva manifestacija ove vrste koja se održala u Aziji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Japanci se nadaju da bi i 52 godine kasnije Igre mogli da dovedu upravo u svoj grad.

Predsednik organizacije "Tokio 2016" Iširo Kono ubeđen je da bi njegov grad mogao da uspe i vrati olimpijski plamen u Japan posle 52 godine.

’’Tokio 2016. bi bio divno zaveštanje. Ostavio bi divnu poruku velikog događaja i označio transformaciju grada Tokija. Kao što svi znate, Tokio je ogroman grad, koji se suočava sa problemima koji svaki megapolis ima- urbanizacija, infrastruktura i ekonomija uopšte’’, rekao je Kono.

Prednost Tokija uoči kandidature jeste to što već ima dobru infrastrukturu. Kono veruje da će im to omogućiti da se koncentrišu na izgradnju stadiona za samo takmičenje.

’’ Kada su u pitanju hoteli i prevoz imamo vrhunske uslove, ali svakako postoje i oblasti u kojima bismo želeli da napredujemo’’, izjavio je predsednik organizacije ’’Tokio 2016’’.

Javna podrška za nominaciju Tokija kao japanskog predstavnika u Japanu nije bila previše dobra, pošto je Tokio osvojio samo 60 posto glasova naspram 40 posto južnjačkog grada Fukuoke. Kono je dodao da će proces nominovanja Tokija za domaćina koštati oko 50 miliona dolara, dok će ulaganje u celokupnu manifestaciju iznositi preko 2,8 milijardi dolara.

Prvi izveštaj procene stanja koji je vršio Međunarodni olimpijski komitet, Tokio stavlja na prvo mesto, dok se odmah iza njega nalazi Madrid.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.