Tepko: Nuklearna kriza u Fukušimi biće okončana za devet meseci

Izvor: Blic, 17.Apr.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tepko: Nuklearna kriza u Fukušimi biće okončana za devet meseci

TOKIO - Japanska energetska kompanija "Tepko", koja upravlja nuklearkom "Fukušima Daići", najavila je razrešenje krize u ovoj atomskoj centrali u narednih šest do devet meseci, prenosi BBC.

U saopštenju se navodi da će prvi korak biti hlađenje reaktora i potrošenog goriva do stabilnog nivoa u naredna tri meseca, a zatim hladno gašenje reaktora čime bi nuklearka bila bezbedna stvarajući uslove da se izbegne katastrofa slična onoj u Černobilju 1986. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U saopštenju kompanije navodi se da je cilj smanjenje curenja radijacije u naredna tri meseca, a hlađenje reaktora u narednih tri do šest meseci.

Kompanija takođe planira da pokrije zgradu reaktora, koja je oštećena usled razornog zemljotresa i cunamija koji su pogodili zemlju 11. marta. Više od 28.000 ljudi poginulo je od posledica zemljotresa i cunamija, a pričinjena materijalna šteta procenjuje se na 300 milijardi dolara.

U međuvremenu, Japan je pogodio još jedan potres u prefekturi Nigata jačine 4,8 stepeni Rihterove skale, na dubini od 30 kilometara. Iz nuklearne elektrane u toj prefekturi kuljao je crni dim, te se strahuje da ne dođe do radijacije.

Posle ovog potresa, nisu objavljene informacije o eventualnim žrtvama ili šteti, niti je izdato upozorenje na cunami.

Crni dim na nuklearnoj elektrani pojavio se zbog incidenta prilikom provere sistema za prečišćavanje vode u nuklearnom kompleksu "Kašivazaki-Kariva", saopštio je "Tepko".

Od razornog zemljotresa i cunamija 11. marta, "Tepko" pokušava da se izbori sa radijacijom koja ističe iz elektrane "Fukušima" na severoistoku Japana, teško oštećenoj u zemljotresu i cunamiju.

Na antinuklearnim protestima u Tokiju, građani traže da vlada preuzme odgovornost za nesreću u Fukušimi i zatvaranje svih japanskih atomskih centrala.

Povezane vesti: Japan pogodila dva zemljotresa, ugrožena nuklearna elektrana u Nigati Odšteta 600 miliona dolara evakuisanima iz okoline Fukušime Za Japan pevali Joksimović, Georgijev, Džinović... Novi zemljotres u Japanu, jačine 6,1 stepeni Novi zemljotres kod nuklearke Fukušima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan: Devet meseci za nuklearku

Izvor: B92, 17.Apr.2011

Tokio -- Kompanija koja upravlja oštećenom nuklearnom centralom Fukušima, saopštila je da očekuje da će otkloniti probleme u postrojenju za šest do devet meseci...TEPCO namerava da u roku od tri meseca postepeno smanji nivo curenja radijacije, a u narednih tri do šest meseci, potpuno zaustavi...

Nastavak na B92...

TEPCO: Za devet meseci rešićemo Fukušimu

Izvor: Mondo, 17.Apr.2011

Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO), koja (zasad još) upravlja oštećenom nuklearnom centralom Fukušima Daići, saopštila je da očekuje da će otkloniti probleme u postrojenju za šest do devet meseci.

Nastavak na Mondo...

Tepko: Nuklearna kriza u Fukušimi biće okončana za devet meseci

Izvor: medio.rs, 17.Apr.2011

Japanska energetska kompanija "Tepko", koja upravlja nuklearkom "Fukušima Daići", najavila je razrešenje krize u ovoj atomskoj centrali u narednih šest do devet meseci, prenosi BBC.

Nastavak na medio.rs...

Kraj nuklearne krize očekuje se za devet meseci

Izvor: TvojPortal.com, 17.Apr.2011

 . (mc.portal) Japanska energetska kompanija "Tepko", koja upravlja nuklearkom Fukušima Daići, najavila je razrešenje krize u ovoj atomskoj centrali u narednih šest do devet meseci, prenosi BBC.. .  . . U saopštenju se navodi da će prvi korak biti hlađenje reaktora i potrošenog goriva...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.