Tadaši Nagai - počasni Beograđanin

Izvor: Glas javnosti, Beta, 21.Avg.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadaši Nagai - počasni Beograđanin

BEOGRAD - Nekadašnjem ambasadoru Japana u Beogradu Tadašiju Nagaiju u Skupštini grada uručeno je priznanje Počasni građanin Beograda. Povelju počasnog građanina Nagaiju su uručili gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić, koji su japanskom diplomati zahvalili za sve što je tokom proteklih petnaestak godina učinio za Beograd i Beograđane.

"Niko u novijoj istoriji Beograda nije nam pokazao toliko prijateljstva kao Tadaši Nagai, pružajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nam ruku u ime svog naroda punih 16 godina", rekao je Dragan Đilas.

Aleksandar Antić je podsetio da su titulu počasnog građanina Beograda za 56 godina, koliko se dodeljuje, dobile 23 ličnosti i istakao da je Tadaši Nagai vidno doprineo kvalitetnijem životu Beograda.

Tadaši Nagai je, primajući priznanje, rekao da ono ne pripada samo njemu nego svim Japancima, a posebno saradnicima Ambasade Japana u Beogradu. Nagai se prisetio vremena kada je prvi put došao u Beograd, pre 42 godine, napomenuvši da je tu proveo četiri diplomatska mandata. Nekadašnji japanski ambasador je, u znak zahvalnosti, Skupštini Beograda poklonio dve fotografije velikog formata, koje je snimio šetajući po Topčiderskom parku.

Nagai se tokom službovanja u Beogradu istakao kao diplomata koji je dobar deo svoje aktivnosti posvetio organizovanju i pružanju materijalne pomoći i donacija Beogradu i Srbiji. Svečanosti su prisustvovali ministri, predstavnici Skupštine Beograda, diplomatskog kora i verskih zajednica, kao i sadašnji ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki. Skupština Beograda proglasila je Nagaija počasnim građaninom 7. juna, na predlog niza udruženja građana i pojedinaca.

Pravo priznanje pravom coveku. Ovo je najmanje sto smo mogli da ucinimo. Takodje, smatram da bi Beograd mogao da se pobratimi sa nekim japanskim gradom, npr. Tokyom. Od japanaca imamo mnogo toga da naucimo.

Pravo priznanje pravom coveku. Ovo je najmanje sto smo mogli da ucinimo. Takodje, smatram da bi Beograd mogao da se pobratimi sa nekim japanskim gradom, npr. Tokyom. Od japanaca imamo mnogo toga da naucimo.

Trebalo bi shvatiti jedno, a to je da su u ovakvim situacijama prv najvazniji interesi, a ostalo je sve samo znak uctivosti i primena jedne frazologije a i odraz lepog vaspitanja.

Da se "zbratimimo" sa Japanom ili Tokyom,to su samo mastanja, jer u sustini Japanci vise vole da budu svoji na svome i da ih niko ne dira. A to sto neki vec zamisljaju neko bratstvo, putovanja u Japan i povratak sa nekom tehnologijom "koja bi mogla dobroooo da se proda" na nekoj tezgi kod Vuka ili u podzemnom prolazu kod zelenog venca, to su samo mastanja. Hvala g. Tadasi Nagal-u i srecan mu put kuci.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.