TDK predstavio optički disk od 1TB

Izvor: B92, 12.Okt.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TDK predstavio optički disk od 1TB

Japanska kompanija TDK Corp predstavila je prototip dvostranog optičkog diska ukupnog kapaciteta od 1TB i time nadmašila specifikacije BluRayXL standarda koji raspolaže sa maksimalnih 128GB prostora za skladištenje podataka.

Izvor: BozzaBench




Jedna strana predstavljenog TDK diska, sadrži 16 slojeva na koji se svaki pojedinačno može upisati 32GB podataka, što znači 512GB podataka po svakoj strani diska.

Ovakav podvig je rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodnje specijalnog materijala veoma osetljivog na prenos svetlosti. On se delom koristi za proizvodnju postojećih BluRay diskova i nema problem sa postojanošću na duži vremenski rok.

Problem sa prototipom optičkog diska velikog kapaciteta je debljina slojeva za upis. Prema važećem BluRay standardu dozvoljena debljina sloja za pisanje iznosi 100μm ili manje dok je debljina ovih slojeva na TDK mediji 260μm. To dovodi do skretanja laserskog snopa i neminovnih greški koji se javljaju prilikom upisa. Količina dozvoljenih greški je još uvek dovoljno mala te nije prepreka ka komercijalizaciji ovog rešenja.

Svoju primenu će svakako pronaći u oblasti TV industrije, arhiviranja podataka i kao medija za kućnu upotrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.