Svi su želeli da vladaju njima, od Rusa do SAD: Kako je nastalo poslednje ZATVORENO KRALJEVSTVO na svetu

Izvor: Blic, 05.Sep.2017, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi su želeli da vladaju njima, od Rusa do SAD: Kako je nastalo poslednje ZATVORENO KRALJEVSTVO na svetu

Severna Koreja danas izgleda opasnije nego ikada. Ova država nema mnogo saveznika, a za svoje najveće neprijatelje smatra Ameriku, Južnu Koreju i Japan. Kako je zapravo došlo do toga da ona postane toliko izolovana da je zovu "zatvoreno kraljevstvo"?

Japan i Kina su u nekoliko navrata napadali Korejsko poluostrvo, ne toliko zbog njegovog prirodnog bogatstva, koliko zbog pozicije.

Korejsko poluostrvo je bilo ključno u svakoj japanskoj ili kineskoj strategiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Kraj Drugog svetskog rata nije umanjio značaj Koreje. Jednostavno je eliminisao jednog igrača - Japan i uveo drugog - Sjedinjene Američke Države. Porazom u Drugom svetskom ratu se završila japanska hegemonija nad Korejskim poluostrvom.

Na konferenciji u Jalti nastala je zajednička vlada četiri sile nad Korejom, ali je ubrzo propala.

Koreja je podeljena - Sovjetske snage i njihove korejske pristalice okupirale su teritoriju severno od 38. paralele, a Amerikanci i njihove korejske pristalice južnu teritoriju.

Sovjeti i Kinezi su tokom Hladnog rata tu videli svoju šansu. Smatrali su da bi SAD mogle da iskoriste uticaj u Koreji da bi ugrozile Sovjetski savez i Kinu.

Severna Koreja je 1950. godine izvršila invaziju na Južnu 1950. godine iznenadivši SAD. Predsednik SAD Hari Truman je doneo odluku koja dovela do konačnog razdvajanja dve Koreje.

SAD su postale garant nacionalne bezbednosti Južne Koreje. Građanski rat je proširen kada su SAD, a kasnije i Kina ušle u rat zbog hladnoratovskih tenzija.

Rat, međutim, bio je izuzetno teško voditi na Korejskom poluostrvu. Jedan od glavnih razloga je teren Korejskog poluostrva. Ono je uzano - oko 300 kilometara široko u najužem delu - i dugo oko 800 kilometara. Takođe je pokriveno brdima.

Relativno mala sila, pametno upotrebljavajući robusni teren, može zadržati veću silu, polako se povlačeći i nanoseći štetu napadaču, koji mora da izađe iz skrovišta.

Korejski rat je pokazao da, iako je moguće odvratiti neprijatelja, nije moguće jednostavno ga uništiti.

Rat se okončao primirjem koje je postignuto 27. jula 1953.

Ovaj skup dinamike stvorio je trenutnu situaciju u Koreji. Poluostrvo je podeljeno u dve države - jednu sa potpunom podrškom Sjedinjenih Američkih Država, a drugu u mnogo složenijim odnosima sa Kinom, tradicionalnim pokroviteljem.

Severna Koreja je postala marioneta kinesko-ruske alijanse

Nakon rata je Južna Koreja napredovala i sada je jedna od najvećih industrijskih sila. Jedan od razoga za njen ekonomski uspeh je taj što ima veliku pomoć od Amerike, koja je posvećena njenoj bezbednosti.

Odnos Severne Koreje sa Kinom i Rusijom nije joj doneo slične benefite.

Na mapi iz svemira se može videti kako je Južna Koreja uveče potpuno osvetljena, dok se u Severnoj Koreji samo ponegde mogu videti tragovi električnog osvetljenja.

Obe države su razorene ratom. Ali Severna Koreja izgleda kao da je u predindustrijalskom dobu.

Kina i Rusija nisu ni približno ulagale u Severnu Koreju kao što je to radila Amerika u Južnoj. Ali ne radi se samo o tome, već i o severnokorejskom režimu.

Prva strategija svake države je njeno očuvanje. Severna Koreja se stalno e suočava sa opasnošću od američke vojske i rastuće snage južnokorejske vojske.

Logično je bilo da Kinezi i Rusi naprave ekvivalentnu snagu u Severnoj Koreji, ali su oni odabrali da to ne učine.

Kinezi i Rusi nisu želeli snažnu Severnu Koreju koja bi mogla da se okrene protiv njih. Želeli su da ona bude "tampon zona" između njih i američkih snaga na jugu.

I Sovjeti i Kinezi su vremenom shvatili da samo to što su komunističke države nije dovoljno za održavanje saveza. Usled njihovih neslaganja i straha od mogućeg konflikta, nijedna država nije želela da ova druga iskoristi Severnu Koreju protiv nje.

Ipak, ni Južna Koreja ni SAD nisu želele da padne severnokorejski režim. Južna Koreja nije želela da se nosi sa troškovima i rizicima koje bi donela eventualna reintegracija. SAD su bile zadovoljne statusom kvo na poluostrvu i njen interes je bio taj da ne bude konflikata.

Iz ovih paradoksalnih strategija nastala je Severna Koreja kakvu danas (slabo) poznajemo.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.