Izvor: Glas javnosti, 24.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski prvak šezdeseti put

KRAGUJEVAC - Ratko Novaković, radio-amater iz šumadijske varošice Knić, osvojio je po šezdeseti put svetsku titulu prvaka u prenosu slika na daljinu. Na takmičenju koje je povodom Nove 2009. godine organizovala Japanska asocijacija radio-amatera Novaković je preneo slike Šumadije u 85 država. Najlepši predeli Gruže, Gružanskog jezera i okoline Knića stigli su na adrese 104 amatera sveta.

Oduvao Amere i Ruse
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
- Ovo je moja deveta pobeda na takmičenju koje organizuju Japanci. Iza sebe ostavio sam Ruse, Japance, Kineze, Brazilce, Velšane, amatere iz SAD. Japanci su ove godine prilagodili takmičenje sebi, podigli su frekvencije, i smatralo se da Evropa ne bi imala tu šta da traži. Prilagodio sam se i eto, po deveti put pobedio na ovom takmičenju - kaže Novaković.

Više od pet decenija Ratko se druži sa radio-amaterima sveta. Pored šezdeset prvih, osvojio je i 22 druga mesta.

- Ne znam kako ovu jubilarnu pobedu da zovem. Da li je zlatna, dijamantska ili neka druga. Osvojena treća mesta više ne brojim - kaže nam Ratko.

Ovaj tihi Šumadinac nosilac je najviših prestižnih priznanja radio-amaterstva sveta, a dovoljno je reći da je njegov radio-amaterski kod YU1NR. U svojoj radio-beležnici ima na stotine hiljada uspostavljenih veza, poslatih poruka i ostvarenih kontakata.

Pronalazio izgubljene

U vreme tragičnog raspada bivše SFRJ, Novaković je preneo više od devet hiljada poruka u svim pravcima. Povezivao je razdvojene porodice, pronalazio izgubljene i slao one najlepše poruke „živi smo“. Bio je „mobilan“ u vreme zemljotresa u Skoplju početkom šezdesetih godina prošlog veka, a učestvovao je i u humanitarnim mostovima radio-amatera koji su izveštavali o tragičnim posledicama zemljotresa u Čileu i Kobeu.

Na takmičenju u Japanu je učestvovao i sedamdesetjednogodišnji Henrih, Austrijanac iz Nove Kaledonije, grupe ostrva između Japana i Australije.

- NJega je za vreme Drugog svetskog rata iz Aušvica spasao naš čovek, Srbin. Mi smo već dugo u kontaktu i uvek bi mi rekao da mu je žao što posle nikada nije sreo Srbina koji mu je spasao život - priča Novaković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.