Svet japanske pop kulture u Domu omladine

Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet japanske pop kulture u Domu omladine

Kakav je doživljaj kada vas u restoranu služe momci i devojke kostimirani kao likovi iz popularnih stripova i animiranih filmova? Kako izgleda Evropa koju opsedaju čovekolika čudovišta? Kako Amerikanci doživljavaju japansku pop kulturu? Odgovori u vezi sa ovim i drugim zanimljivostima svojstvenim za popularnu kulturu Zemlje izlazećeg sunca od juče se mogu dobiti u Domu omladine, u kome se održava dvodnevna manifestacija „Ćibikon”. Prvog dana festivala, koji je sa DOB-om priredilo udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Sakurabana”, zaljubljenici u popularne proizvode ove kulture upoznali su se s junacima manga stripova i anima filmova, šminkanjem na japanski način, „kosplej” kostimiranjem...

– Kosplej nije kostimiranje u stilu „stavim krpu na glavu pa glumim Arapina”. Ideja ove vrste kostimiranja je da se što vernije rekonstruiše neki lik iz japanske pop kulture, da se kostim po mogućstvu napravi svojeručno i da izgleda identično kao u stripu ili na filmu. Osoba koja se kostimira treba da se našminka adekvatno i da svojim ponašanjem i držanjem na onog ko je sretne ostavi utisak da je pred njim baš lik iz filma – objasnila je Isidora Vlasak potpredsednica „Sakurabane”.

U toku prvog dana druženja ljubitelji japanske pop kulture probali su i „umetnički pekmez”.

– Tako mi zovemo „art džem”, crtanje u kome do izražaja treba da dođu brzina, kreativnost i lakoća izražavanja. U ovoj vrsti crtanja dobija se neka teza, predmet ili lik koji treba da se nacrta što brže i što bolje – istakla je Isidora Vlasak.

U toku današnjeg programa ljubitelji mangi i drugih proizvoda japanske pop kulture moći će da uživaju u tribini o moralnosti u video-igrama, anima kvizu, izložbi radova polaznika manga škole, da saznaju kako mangu mogu da pretvore u anima seriju, da provere kakav ritam imaju, da se oprobaju u video-igrama... Na manifestaciji koja se završava večeras prikupljaju se i sredstva za pronalaženje stalne adrese „Sakurabane”.

– Na „Ćibikonu” se za tu namenu prodaju fotografije koje su donirali ljudi koji se bave kostimiranjem. Često se selimo. Trenutno smo dobili prostor od Doma omladine kako bismo održali svoje aktivnosti, ali i to je privremeno. Kada dobijemo stalnu adresu moći ćemo redovno da organizujemo projekcije, predavanja i tribine, da imamo biblioteku i radionicu. Tu bi svi klinci mogli da dolaze svakodnevno da igraju igrice i da čitaju – ukazala je Isidora Vlasak.

D. A. – M. R. B.

objavljeno: 01.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.