Svečano puštena u rad Japanska česma na Kalemegdanu

Izvor: Studio B, 16.Sep.2010, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano puštena u rad Japanska česma na Kalemegdanu

Japanska česma na kraju Velikog šetališta na Kalemegdanu, kao znak zahvalnosti japanskom narodu na donacijama koje je Beograd dobio proteklih godina, svečano je puštena u rad.

Inicijativu je pokrenuo dnevni list „Blic" u julu 2008. godine, a podržao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Od 31 rada pristiglog na konkurs za idejno rešenje, prvu nagradu poneo je rad našeg mladog vajara Bojana Mitrovića.

Pored gradonačelnika, današnjem događaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prisustvovao je i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, te brojni gradski funkcioneri.

Prema rečima Dragana Đilasa, jedna od prvih inicijativa i predloga po njegovom stupanju na dužnost gradonačelnika bila je izgradnja japanske česme u znak zahvalnosti za sve što su narod i Vlada Japana uradili za Beograd i Srbiju u poslednjih deset godina.

- S velikim entuzijazmom i uz pomoć Društva srpsko-japanskog prijateljstva, japanske ambasade i svih ljudi koji su želeli da se uključe u projekat, danas svečano otvaramo česmu kako bi svako ko dođe u Beograd znao šta je narod Japana uradio za nas. Ne možemo da uzvratimo velikim delima i projektima za koje treba mnogo novca, ali možemo da uradimo nešto poput ovog, što je toplo i iz srca, i da na taj načim pokažemo zahvalnost. Mnoge zdravstvene, obrazovne ustanove i ustanove kulture, kao i javna preduzeća danas posluju mnogo bolje zahvaljujući donacijama Japana - rekao je Đilas.

Urednik beogradske rublike „Blica" Ivan Mrđen istakao je da je manje važno ko je šta predložio, već da su dve ideje realizovane: bivši ambasador Japana u našoj zemlji Tadaši Nagai proglašen je za počasnog građanina, a sada je naš glavni grad dobio i japansku česmu kao simbol prijateljstva dva naroda.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki rekao je da su sredstva od 200 miliona evra koja su dobili Beograd i Srbija, obezbedili poreski obveznici Japana, te da im je zbog toga bilo veoma važno da budu kvalitetno iskorišćena kako bi se podigao standard života građana naše zemlje.

- Iskreno se nadam da ćemo i nadalje nastaviti lepu saradnju za bolju budućnost vašeg grada i zemlje. Japanska česma jeste simbol velikog prijateljstva dve zemlje i uveren sam da će ono u budućnosti biti još veće - kazao je Cunozaki.

Autor idejnog rešenja Bojan Mitrović naglasio je da je svojim radom nastojao da materijalizuje zahvalnost na dirljivoj pomoći japanskog naroda u trenucima kada nam je to bilo preko potrebno.

- Radom sam pokušao da napravim sponu između dve kulture, a nastojao sam i da ubacim jedan kontemplativni, filozofski element karakterističan za Japance. On govori o strpljenju, dragocenosti vode i kruženju u životu, a reč je o drugom stubu koji prihvata vodu, povremeno je izbacuje i omogućava da ona kruži. Ovo ne bi bilo izvodljivo bez inicijative „Blica", gradskih vlasti, te GSP-a, koji je organizovao konkurs, „Beogradskog vodovoda", koji je investirao i Umetničkoj livnici Zorana Kuzmanovića. Vrlo sam srećan, a posebno mi je drago što se česma nalazi na Kalemegdanu, koji prolazi kroz divnu transformaciju i iznova otkriva svoje tajne - istakao je autor.

Okupljeni građani pozdravili su ovaj simboličan gest, a mnogi od njih bili su i svedoci brojnih donacija Japana tokom protekle decenije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena Japanska česma na Kalemegdanu

Izvor: RTV Pink, 16.Sep.2010

. . . Na kraju Velikog šetališta na Kalemegdanu danas je otvorena Japanska česma u znak zahvalnosti japanskom narodu na donacijama koje je Beograd dobio proteklih godina. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zahvalio je vladi Japana na svemu što je uradila za prestonicu Srbije u poslednjih 10 godina....

Nastavak na RTV Pink...

Japanska česma na Kalemegdanu

Izvor: Blic, 17.Sep.2010, 01:45

U najpoznatijem parku u prestonici - Kalemegdanu juče je svečano otkrivena i puštena u rad Japanska česma, podignuta u znak zahvalnosti narodu i Vladi Japana za nesebičnu materijalnu pomoć Srbiji i Beogradu u proteklih desetak godina. Inicijativu da ovakav objekat bude podignut pokrenuo je pre...

Nastavak na Blic...

Spomen-ploča za Brisa Tatona

Izvor: S media, 17.Sep.2010

Godinu dana je prošlo od kada je mladog francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda napala grupa huligana od čijih batina je preminuo. Gradonačelnik srpske prestonice Dragan Đilas i francuski ambasador Fransoa Teral otkrili spomen-ploču na mestu ubistva, a osuđenih za ubistvo francuskog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.