Strah od novog talasa spustio cene nafte

Izvor: B92, 15.Jun.2020, 17:32

Strah od novog talasa spustio cene nafte

Cene nafte pale su u ponedeljak 38 dolara zbog straha da će drugi talas koronavirusa u Kini, Japanu i SAD-u omesti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 66 centi nižoj ceni od 35,60 dolara.

Trgovce zabrinjava pojava novih slučajeva zaraze koronavirusom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nakon gotovo dva meseca zatišja Peking je izvestio o 79 novih slučajeva u protekla četiri dana a ponovo je porastao i broj novozaraženih u SAD-u, uz više od 25 hiljada novih slučajeva samo u subotu, piše SEEbiz.

"Novi talas slučajeva zaraze zasigurno će podstaći bojazni da će se potražnja možda oporavljati duže nego što se u početku mislilo", procenuje Voren Paterson iz holandske banke ING.

Trgovce su zabrinuli i novi podaci iz Kine koji su pokazali skromniji rast industrijske proizvodnje u maju nego što se očekivalo, signalizirajući mukotrpni oporavak druge privrede sveta od posledica pandemije.

Raspoloženje je prigušila i najava značajnijeg pada aktivnosti njemačke privrede u drugom tromesečju.

"Čini se da je tržište u poslednje vreme bilo nagluvo - fokusiralo se samo na vesti koje su podupirale cene, poput disciplinovane OPEK-ove proizvodnje i pada proizvodnje u drugim zemljama", upozorava analitičar Commerzbanka Eugen Veinberg.

I danas su vesti o smanjenim isporukama iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i Rusijom zakočile pad cena na naftnim tržištima.

Irak je dosada pokazivao naglašenu nevoljnost u sprovođenju sporazuma o koordiniranom smanjenju proizvodnje, a u nedelju su službenici na naftnim poljima na jugu zemlje za Rojters izjavili da je s velikim kompanijama postignut dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje u julu.

Saudijska Arabija smanjila je pak obim julskih isporuka za najmanje pet kupaca u Aziji, kazali su izvori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.