Strah od japanskog nacionalizma

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od japanskog nacionalizma

Vodeći kandidati za predsednika liberalne stranke, kojoj predviđaju povratak na vlast, poznati po nacionalističkim stavovima

Tokio – Jedan je bivši premijer poznat po svojim nacionalističkim stavovima. Drugi je ratoborni bivši ministar odbrane. Treći je sin guvernera Tokija koji je predložio da se kupe i razviju ostrva Senkaku koja su razbuktala teritorijalni spor sa Kinom.

Pogled na najozbiljnije kandidate za liderstvo glavne opozicione Liberalno-demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << partije, potencijalne buduće premijere, nagoveštava da bi Japanom uskoro mogla da upravlja nacionalistička vlada, izveštava AP.

To bi moglo dodatno da pogorša ionako napete odnose sa Kinom i Južnom Korejom povodom sporova oko suvereniteta u vodama oko Japana koji su se intenzivirali poslednjih nedelja i uzrokovali antijapanske demonstracije po desetini gradova u Kini.

Malo je znakova da javnost postaje više nacionalistička, ali vladajuća Demokratska partija Japana očekuje da će morati na izbore za koje je premijer Jošihiko Noda rekao da će uslediti „uskoro“. Birači su ljuti povodom premijerove namere da udvostruči porez na potrošnju i zbog neuspeha njegove stranke da ostvari obećane promene na dosadnoj političkoj sceni.

To konzervativnom LDP-u otvara šansu da se vrati na vlast koju je izgubila pre tri godine posle decenija tokom kojih je bila dominantna politička sila zemlje. Ispitivanja sugerišu da bi partija dobila najviše mesta u donjem domu, mada verovatno ne i apsolutnu većinu, što bi značilo formiranje koalicione vlasti.

Ukoliko LDP povrati vlast, lider koga bude odabrala u sredu na partijskom glasanju gotovo sigurno bio bi naredni premijer Japana.

Partija je konzervativna i proamerička, tradicionalno sumnjičava prema Kini. Među petoricom kandidata za predsednika, poziciju koju sada drži Sadakazu Tanigaki, jesu bivši premijer Šinzo Abe i bivši ministar odbrane Šigeru Išiba koji pozivaju Japan da bude tvrd u eksalirajećem sporu sa Kinom oko ostrva Senkaku, Đijou kako ih zovu Kinezi.

„Izgubiti deo naše teritorije znači izgubiti čitavu teritoriju“, kaže Išiba, stručnjak za pitanja bezbednosti i odbrane koga smatraju jastrebom. On kaže da je za razvoj Senkakua, što bi svakako razljutilo Peking.

„Naša prelepa zemlja i okean su ugroženi“, izjavio je tokom kampanje Abe, verovatno najveći desničar od svih predsedničkih kandidata.

Abe je tokom mandata 2006–2007. iritirao susede poričući da postoje ikakvi dokazi da je japanska carska armija tokom rata primoravala kineske, korejske i druge žene na prostituciju po vojničkim burdeljima. On se kasnije zbog toga izvinio, mada se nedavno ponovo vratio na temu rekavši da bi trebalo preispitati ovo priznanje iz 1993. godine.

Abe je takođe nedavno rekao da mu je žao što dok je bio premijer nije posetio hram Jasukuni posvećen japanskim žrtvama rata, uključujući i dokazane ratne zločince.

Pitanje je izuzetno osetljivo za japanske susede i žrtve rata: dok je bivši premijer Juničiro Koizumi redovno svake godine posećivao ovaj hram 2000–2006 odnosi sa Kinom bili su duboko zamrznuti.

Još jedan u trci za liderstvo LDP-a jeste Nobuteru Išihara, sin dokazano nacionalističkog guvernera Tokija, Šintara Išihare.

Guverner je buru u Istočno kineskom moru pokrenuo kada je u aprilu najavio da vlasti Tokija nameravaju da kupe ostrva Senkaku od privatnog japanskog vlasnika kako bi na njima podigle ribarska postrojenja. To je centralnu vladu navelo da ona kupi ostrva tvrdeći da tako želi da spreči gradnju koja bi dodatno intenzivirala spor sa Kinom.

Peking je uprkos tome ljutito uzvratio šaljući brodove u vode blizu ostrva i dopuštajući proteste koji su danima trajali širom Kine i tokom kojih su uništena sedišta mnogih japanskih kompanija.

Iako je mlađi Išihara manje ostrašćen od oca, njegove krvne veze nesumnjivo bile bi ozbiljna prepreka popuštanju tenzije, posebno sa Pekingom.

„Biće veoma teško da se distancira od oca“, kaže Džef Kingston, direktor studija Azije na univerzitetu Templ u Tokiju. „Ukoliko imate nacionalistu na čelu Japana, on bio samo mogao da pogorša stvari. Svakako bi dolio ulje na vatru.“

Dvojica preostalih kandidata za predsednika LDP-a su bivši ministar ekonomije Jošimasa Hajaši i bivši šef diplomatije Nobutaka Mačimura, obojica manje nacionalisti, ali sa malim šansama da pobede.

objavljeno: 25.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.