Srbija pomaže Japanu

Izvor: B92, 15.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pomaže Japanu

Beograd -- Kao i mnoge zemlje na svetu i Srbija pokušava, u skladu sa svojim mogućnostima, da pomogne Japanu, državi iz koje je u Srbiju došlo 200 miliona evra pomoći.

Ambasada Japana u Beogradu je rekla da će nastaviti sa planiranim programima pomoći Srbiji bez obzira na katastrofu koja je zadesila njihovu zemlju.

Poboljšana životna sredina, zdravstvena i socijalna zaštita, i kvalitetnije obrazovanje u poslednjoj deceniji građani Srbije u velikoj meri duguju upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Japanu, koji je jedan od najvećih donatora u našoj zemlji.

Sada kada je pomoć potrebna japanskom narodu, šansu da zahvalnost pretoče u konkretnu akciju, građanima Srbije je prvi pružio Crveni krst Srbije.

Novčana pomoć koja će biti prosleđena Crvenom krstu Japana prikuplja se od juče, kaže Ljubomir Miladinović iz Crvenog krsta Srbije.

„Prikupljena sredstva biće uplaćena na račun japanskog Crvenog krsta za nabavku najneophodnije humanitarne pomoći. Prema informacijama unutar zajednice Crvenog krsta i Crvenog polumeseca znamo da su hrana i voda ono što će japanski CK u prvom trenutku nabavljati i obezbeđivati za postradalo stanovništvo", rekao je Miladinović.

Akciji Crvenog krsta pridružio se VIP mobile koji je, prema rečima Maje Honde iz te kompanije, od jutros aktivirao SMS broj 2001 za pomoć Japanu.

„Po aktiviranju broja, veliki broj VIP korisnika je poslao SMS poruke što pokazuje da građani Srbije nisu zaboravili nesebičnu pomoć Japana proteklih godina", dodala je ona.

Prokuplje pomaže

Najsvetliji primer svakako je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji – Prokuplje, koja će Japanu poslati 10 hiljada dolara.

Predsednik opštine Milan Arsović kaže da je Japan zaslužan što je Prokuplje obnovilo škole i vrtiće, što je dobilo sanitetska vozila za zdravstveni centar.

"Mislim da je ovo pre svega gest pažnje i siguran sam da će ova pomoć, bez obzira što je samo 10 hiljada dolara, narodu Japana puno značiti. Razlozi su ljudski – oni su nama pomagali kada nam je pomoć bila potrebna a u ovom trenutku mi smo osetili potrebu da i njima izađemo u susret”, rekao je predsednik opštine Prokuplje.

Do početka ove emisije nismo uspeli da dobijemo odgovor kako će dalekoistočnim prijateljima pomoći Beograd koji je od naroda Japana dobio oko 100 gradskih autobusa, i čija je Vlada donacijama opremala zdravstvene ustanove i škole u prestonici, uredila Botaničku baštu i finansirala Beogradsku filharmoniju.

Gde je Beograd?

Gradski odbor Liberalno-demokratske partije pozvao je gradsku vlast i opštine da, u okviru svojih mogućnosti, upute pomoć prijateljskom Japanu, pogođenom razornim posledicama zemljotresa i cunamija koji su izazvali haos u toj zemlji.

Iz te stranke podsećaju da su Japan i vlada te zemlje u poslednjih nekoliko godina pružili podršku Beogradu i Srbiji u iznosima od nekoliko stotina miliona evra.

"Beograd ima posebnu obavezu da u ovom teškom trenutku za narod i Vladu Japana pomogne, jer su donirali velika sredstva prestonici Srbije u svim oblastima društvenog života", navodi se u saopštenju Gradskog odbora LDP-a.

Vlada Srbije za sada je Japanu ponudila pomoć preko Ministarstva unutrašnjih poslova u vidu 25 kompletno opremljenih spasilaca koji su spremni da krenu u Japan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.